Massaal aan de miso
Ik durf hierbij te beweren dat aubergines een van mijn lievelingsgroenten zijn. Je kunt de aubergine namelijk op zoveel verschillende manieren bereiden. Zo kun je lasagnebladen vervangen door plakken aubergine als je even een avondje geen koolhydraten wilt eten. Of maak eens deze aubergine rolletjes met feta en spinazie en serveer die bij de borrel in plaats van het standaard blokje kaas.
Ook miso is een ingrediënt die je op vele manieren kunt gebruiken. Het geeft bijvoorbeeld een lekkere smaak aan bouillon. Je kunt er een dressing van maken of bestrijk je stuk vlees eens met een beetje van deze gefermenteerde sojabonen pasta. Iehh, denk je nu misschien, maar probeer het maar eens. Je zult het echt lekker vinden.
Vandaag combineerde ik aubergine en miso en maakte een heerlijk gerecht dat goed past bij geroosterd vlees. Alle ingrediënten zijn overigens te koop bij de betere gesorteerde supermarkt. Alleen voor de sake moet je even naar de slijter.
- 2 aubergines
- 2 el rode miso pasta
- 2 el sake
- 2 el mirrin
- 2 el suiker
- 4 el sesamolie
- 4 bosuitjes, in ringen gesneden
- 2 el sesamzaad
- Verwarm de oven op 220 graden
- Snij de aubergines doormidden
- Kerf de aubergines met een scherp mes kruislings (niet te diep) in zodat er een ruitjespatroon ontstaat
- Bestrooi de snijvlakken met wat zout en laat 10 minuten rusten
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Kwast een stuk van het bakpapier in met 2 eetlepels sesamolie
- Leg de aubergines met de snijkant naar beneden op dat stuk bakpapier
- Zet 20 minuten in het midden van de oven
- Verwarm de sake en mirrin in een steelpannetje op laag vuur tot het zacht bubbelt
- Voeg dan de suiker en miso pasta toe en blijf roeren tot alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn en de suiker is opgelost
- Zet het vuur uit en roer er de resterende sesamolie doorheen
- Haal de bakplaat na 20 minuten uit de oven en zet de grill aan
- Keer de aubergines om
- Kwast de snijvlakken in met de miso saus en zorg dat alles goed in de inkepingen komt
- Zet de aubergines nog 3 minuten onder de gril
- Geef iedereen 1 aubergine helft en bestrooi die met bosui en sesamzaad
- Lekker als voorgerecht of als bijgerecht bij geroosterd vlees
Geef een reactie