Broodnodig
‘Brood, daar zit wat in’. Dit was in 1986 de slogan om de consument naar de bakker te doen bewegen. Toen stond brood namelijk nog niet op de zwarte lijst der verboden producten. Anno 2018 ligt ons dagelijkse bammetje steeds meer onder vuur. Het zou dikmakend zijn en o horror allerlei slechte voedingsmiddelen bevatten.
Naar mijn mening is dit dus klinkklare onzin. Kijk, je moet natuurlijk geen tien sneden brood dik belegd met roomboter en volvette kaas of hagelslag per dag naar binnen werken. Dat zet geheid aan. En dan nog is in dit geval niet het brood de boosdoener. Nee, de roomboter en kaas of hagelslag trekken hier het boetekleed aan.
Eet dus met een gerust hart een paar sneetjes brood als ontbijt en bij de lunch. Beleg het echter met magere kaas, magere vleessoorten, sla, tomaten en komkommer. Gebruik een klein beetje (room) boter en prop er eventueel nog een blaadje sla tussen.
Dit brood vulde ik met pompoenpitten en pijnboompitten. Ook hartstikke gezond. Dit brood is ook lekker bij een kaasplankje tijdens de borrel.
Brood, daar zit zeker in dit geval heel wat lekkers in.
- 165 ml lauw/warmwater
- 3 g gedroogde gist
- 4 g zout
- 250 g volkorenmeel
- 10 g boter
- Handvol pompoenpitten
- Handvol pijnboompitten
- Los het gist op in het water en laat even trekken
- Voeg zout toe en giet het mengsel in de keukenmachine
- Voeg ook het volkorenmeel toe en kneed samen met de boter door het gistmengsel
- Voeg eventueel extra water toe als het deeg te droog is of extra meel als het deeg te nat is
- Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed met de hand in circa 15 minuten tot een soepel en elastisch deeg door het deeg uit te duwen en terug te rollen
- Maak van het deeg een bol en leg deze op een met bakplaat met bakpapier
- Bestuif met bloem, dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen
- Druk het gerezen deeg uit tot een ovalen plak
- Vouw de uiteinden naar binnen en rol het deeg strak op
- Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen
- Druk het deeg plat tot een ovalen plak en voeg de pompoenpitten aan het deeg toe
- Vouw de uiteinden naar binnen en rol het nogmaals deeg op
- Leg het deeg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat
- Laat nog 1 uur narijzen
- Verwarm de oven voor op 240°C
- Zet de oven terug naar 200°C net voor het brood in de oven gaat
- Bestrooi de bovenkant van het brood met de pijnboompitten
- Bak het brood in circa 35 minuten bruin
Geef een reactie