Experiment in de keuken
Ik ben niet vies van een experimentje op zijn tijd. Toen ik las over een gepekelde eierdooier werd mijn culinaire nieuwsgierigheid geprikkeld. Volgens mijn bron moest je de dooier in een mix van suiker en zout leggen en afgedekt een week in de koelkast laten uitdrogen. Daarna nog twee weken in een oude sok op een donkere plaats leggen en een waar spektakel aan smaak zou je beloning zijn.
Goed, dat is toch het proberen waard nietwaar! Nadat de koelkast een week op de dooier had gepast, hevelde ik het stokje over aan mijn provisiekast. Ik vond het idee van een oude sok niet echt smakelijk, dus ik deed de dooier in een ziplock zakje. Tot over twee weken lieve dooier!
Na veertien dagen was het dan zo ver. Mijn dooier zag eindelijk het daglicht weer. Nu kun je ‘m raspen en over een gerecht strooien. Mijn verwachtingen waren sky high. Ook mijn vrienden in de app zaten vol spanning. Was het die drie weken wachten waard? De dooier smaakte nog het meest als tja, een zout ei. Was natuurlijk wel te verwachten. Pekelen is immers de definitie van het zouten van een product. Desalniettemin een prima eitje met subtiele smaak en een fantastische decoratie.
Wat ik er uiteindelijk mee gemaakt heb lees je binnenkort. Wordt dus vervolgd.
- 1 verse eierdooier
- 40 gram suiker
- 60 gram grof zeezout
- Meng de suiker met het zout
- Leg een laag van minstens 1 cm zout-suiker in een bakje, schaaltje of schoteltje
- Maak een kuiltje in het midden
- Leg de dooier in het kuiltje
- Strooi er de resterende suiker-zout mix overheen en zet afgedekt in de koelkast
- Laat dit zo een week staan
- De dooier is nu glazig en stevig en je kunt ‘m nu oppakken
- Borstel het zout-suiker mengsel er voorzichtig af
- Doe de dooier in een oude (schone) sok of zakdoek en hang deze op een koel plek
- Laat de dooier daar nog twee weken hangen
- Daarna kun je de dooier raspen en strooien over een salade of over een gebakken eitje
Geef een reactie