Even wat zwammen
Paddestoelen zijn in huize CurlsCulinair een graag geziene gast. Kastanjechampignons, witte champignons, koningszwam, cantharellen, eekhoorntjesbrood en de portobello fleuren hier regelmatig een gerecht op. Wisten jullie dat de snelle groeiwijze, de grillige vormen en de kleuren van paddenstoelen vanuit een oud bijgeloof toegewezen werden aan tovenarij. Zo waren de zwammen ook wel bekend als duivelskaas en satansboleet. Ja, wat ze allemaal al niet bedachten vroeger. Tegenwoordig zijn we niet meer zo bijgelovig. We gaan nu zelf de paden in en de lanen op om paddenstoelen te plukken.
Doe dit alsjeblieft wel onder professionele begeleiding want er zijn ook vele giftige exemplaren. Voor je het weer pluk je een mort subiete en dan wordt het geen leuke avond, geloof mij maar. Niet dat ik dat heb meegemaakt, maar je snapt mijn punt. Deze salade met gebakken portobello’s zorgt in elk geval voor een glimlach op ieder gezicht. Erg makkelijk en toch verrassend door de toevoeging van vijfkruidenpoeder. Lekker als licht voorgerecht met een snee boerenbrood.
- 2 portobello's
- 2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 el sojasaus
- 1 el citroensap
- 1 tl vijfkruidenpoeder
- 75 gram rucola
- 1 hand gezouten pinda's
- Olijfolie
- Rooster de pinda's goudbruin in een droge koekenpan
- Snij de portobello's in dikke repen
- Verhit een scheut olijfolie in een wok of koekenpan
- Fruit de lente-ui samen met de knoflook 1 minuut aan
- Voeg de portobello repen toe en schep 3 minuten goed om
- Voeg de sojasaus, citroensap en vijfkruidenpoeder toe
- Schep goed door elkaar
- Verdeel het mengsel over twee borden
- Strooi over elk bord de helft van de pinda's
Geef een reactie