Geinspireerd door kookboek Homemade
De Homemade kookboekenreeks van Yvette van Boven is hot and happening. Ik kreeg haar Homemade Zomer als eerste in mijn bezit en was gelijk verkocht. Grappige illustraties, prachtige foto’s en uiteraard inspiratie genoeg voor lekkere gerechten thuis. Want dat is ook het idee achter haar recepten, je kunt het allemaal zelf maken in eigen keuken. Natuurlijk is het ene recept beduidend makkelijker dan het ander, maar hey, je moet toch ergens beginnen. In Homemade Winter stuitte ik op een recept voor Bannock. Een van oorsprong oud Brits gerecht uit de Keltische keuken. Het brood dat je zowel zoet als hartig kunt eten wordt in de pan gebakken in plaats van in de oven. Je kunt het zelfs in een pan of schaal op de bbq maken. Ik volgde het recept van mevrouw van Boven op minus de suiker. Bij mij werd het deeg wel erg plakkerig en kreeg ik het bijna niet van mijn handen af om een platte koek te vormen die in de pan zou moeten passen, laat staan mooi egaal. Yvette, mocht je dit lezen…wat is de truc? Lekker met gezouten boter bij een kop soep.
- 250 gram bloem
- 225 ml karnemelk
- 40 gram boter plus beetje meer
- 2 el suiker (voor zoete variant)
- Snuf zout
- ½ tl bakpoeder
- ½ baking soda (apotheek of toko)
- Meng de bloem, bakpoeder, zout en baking soda in een kom
- Voeg de boter toe en kneedt even door
- Giet fluks de karnemelk erbij en meng alle ingrediënten tot een soepel deeg
- Kneedt niet te lang want dan wordt de Bannock taai
- Vorm van het deeg een platte koek die in de pan past
- Verhit een klontje boter in een antiaanbakpan en leg de Bannock er in
- Bak tot de onderkant lichtbruin kleurt
- Draai de Bannock voorzichtig om en bak ook de andere kant bruin
- Haal uit de pan en snijdt in punten of stukken
Geef een reactie