Opruimwoede
Ik moest er aan geloven. Alhoewel het in eerste instantie op een Mission Impossible leek. Ik heb het hier over het opruimen van onze tweede verdieping, ook wel bekend als het rommelhok. Tijdschriften lagen hoog opgestapeld naast verpakkingsdozen waarvan de apparaten inmiddels al lang waren verbannen naar de kringloop of via Marktplaats waren verpatst. Wat heeft dit in hemelsnaam met je blog te maken, zul je jezelf nu waarschijnlijk wel afvragen. Welnu, ik stuitte tijdens deze opruimwoede op een vrouwenmagazine uit 1991. En op de cover stond daar in roze koeienletters: ‘Val deze week 5 kilo af met het patatdieet.’ Je snapt, mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld. Blijkbaar kon je anno 1991 elke dag een vette bek halen en geen grammetje aankomen, nee, juist het tegenovergestelde! Want, zo werd het in de vrouwenlectuur beschreven, je mocht elke dag een zak patat of iets anders van de snackbar. De ogen van mijn grote liefde begonnen spontaan te glimmen bij de gedachte aan dit snackfestijn, nee sorry, snackdieet. Elke dag de keuze uit een berenklauw met satesaus, zak patat met mayo of frikandelletje speciaal. En dat een hele week lang. Dat opruimen was ineens zo gek nog niet. Maar ik maakte direct korte metten met deze dieetdroom. Onverbiddelijk ging het tijdschrift de vuilniszak in. Als pleister op een toch wel hele zere wonde, maakte ik deze wortelfriet. Met mayonaise, dat dan weer wel. En vooruit, daarvan mag je best een likje per dag…
- 1 grote winterwortel
- Zeezout
- Olijfolie
- 2 eierdooiers
- 1 eetlepel azijn
- 220 ml olijfolie
- 1 tl mosterd
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- Scheutje citroensap
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijdt de wortels in repen van 10 centimeter lang en 1 centimeter breed, zodat ze het formaat van een frietje krijgen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de wortelfrietjes erop.
- Hussel ze om met olijfolie en bestrooi ze met het zeezout.
- Rooster de friet nu in 20/25 minuten gaar.
- Laat alle ingrediënten voor de mayonaise op kamertemperatuur komen
- Splits vervolgens de eieren
- Doe de dooiers, mosterd en azijn in een kom
- Voeg wat zout en peper toe. Je kunt het beste witte peper gebruiken omdat zwart niet mooi staat in je mayonaise
- Voeg druppelsgewijs de olie toe terwijl je met een garde goed klopt
- Voeg citroensap toe als de massa een mooie witte romige structuur heeft
- Proef goed, je kunt nog zout en peper of citroensap naar smaak toevoegen
- Overhevelen in potje met afsluitbaar deksel
Geef een reactie