Walnoot en linzenburger met aioli
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Vegetarische burger van walnoot, geroosterde linzen, champignons, sjalot, knoflook en peterselie met aioli.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
  • 100 gram walnoten
  • 200 gram gekookte zwarte linzen uit blik
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 6 paddenstoelen of champignons
  • half bosje koriander
  • 2 el sesamzaad
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el olijfolie
  • 1 groot ei
  • 50 gram havermout
  • versgemalen peper en zeezout
  • 4 broodjes naar keuze
  • plakjes avocado
  • Alfalfa
  • Blaadjes sla naar keuze
  • Mayonaise
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de linzen in een vergiet en was ze met water en laat uitlekken
  2. Verdeel de uitgelekte linzen over een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de oven totdat ze open barsten en knapperig worden
  3. Dit duurt ongeveer 20 minuten
  4. Haal het rooster uit de oven en laat de linzen een beetje afkoelen
  5. Rooster ondertussen de walnoten in een droge koekenpan
  6. Doe de geroosterde linzen, de walnoten, champignons, sjalot, knoflook, peterselie, sesamzaad, sojasaus, olijfolie en chilipoeder in de keukenmachine en meng door elkaar
  7. Als je geen keukenmachine hebt, snijd alle ingrediƫnten voor de burgers dan heel fijn en meng door elkaar in een kom
  8. Het linzenmengsel mag nog wel wat structuur houden
  9. Doe het linzenmengsel in een kom en breng op smaak met peper en zout
  10. Kluts het ei voeg toe aan het linzenmengsel samen met de havermout
  11. Meng alles door elkaar
  12. Zet een uurtje in de koelkast om het mengsel op te stijven
  13. Vorm vier linzenburgers van het mengsel
  14. Verhit een pan op hoog vuur met wat olijfolie (of prepareer het gourmetstel)
  15. Bak de linzenburgers een paar minuten per kant bruin en krokant
  16. Leg ze op een bakpapier in de oven en bak nog ongeveer 10-15 minuten (onderin het gourmetstel)
  17. Beleg met sla, alfalfa, avocado en eventueel mayonaise
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/walnoot-en-linzenburger-met-aioli/