Dit heerlijke Hollandse gerecht is hartverwarmend. Zo lust iedereen wel spruitjes. Een kaassaus maken lijkt moeilijk, maar valt echt reuze mee. In plaats van krieltjes kun je natuurlijk ook voor gebakken of gekookte aardappels kiezen. En als je schol toch te uitdagend vindt, neem dan kabeljauw.
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
Spruitjes
800 gram spruitjes
40 gram boter
40 gram bloem
400 ml melk
130 gram geraspte oude kaas
Schol
4 schollen
2 klontjes boter
2 el olijfolie
Bloem
Krieltjes
500 gram krieltjes
Olijfolie
Zout
Bereidingswijze
Spruitjes
Verwarm de oven voor op 200 graden
Maak de spruitjes schoon en kook in een laag water in 10 minuten gaar
Giet af en leg ze in een ovenschaal naast elkaar
Smelt de boter in een steelpan
Zet het vuur dan laag
Voeg de bloem toe en roer goed door
Blijf circa drie minuten roeren
Giet dan langzaam de melk erbij terwijl je blijft roeren
Nu heb je een roux
Voeg de kaas toe en blijf roeren tot alle kaas opgenomen is en je een gladde saus hebt
Giet de saus over de spruitjes
Zet de spruitjes 15 minuten in de oven tot de kaassaus goudbruin kleurt
Schol
Dep de schol droog met keukenpapier
Kerf het vel enkele keren diagonaal in met scherp mes
Haal de vis aan beide kanten door een bord met bloem en klop het overtollige bloem eraf
Verhit een klont boter en 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan
Leg twee schollen op de velkant in de pan
Bak 4 minuten
Draai om en bak nog 3 minuten op de huidkant
Haal de schollen uit de pan en dek af met aluminiumfolie
Bak zo nog twee schollen
Krieltjes
Verwarm de oven op 180 graden
Halveer de krieltjes en leg ze in een ovenschaal
Besprenkel ruim met olijfolie
Strooi er zout naar smaak over
Zet 45 minuten in de oven
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-schol-spruitjes/