Recept Schol met spruitjes
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Dit heerlijke Hollandse gerecht is hartverwarmend. Zo lust iedereen wel spruitjes. Een kaassaus maken lijkt moeilijk, maar valt echt reuze mee. In plaats van krieltjes kun je natuurlijk ook voor gebakken of gekookte aardappels kiezen. En als je schol toch te uitdagend vindt, neem dan kabeljauw.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
Spruitjes
  • 800 gram spruitjes
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 130 gram geraspte oude kaas
Schol
  • 4 schollen
  • 2 klontjes boter
  • 2 el olijfolie
  • Bloem
Krieltjes
  • 500 gram krieltjes
  • Olijfolie
  • Zout
Bereidingswijze
Spruitjes
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Maak de spruitjes schoon en kook in een laag water in 10 minuten gaar
  3. Giet af en leg ze in een ovenschaal naast elkaar
  4. Smelt de boter in een steelpan
  5. Zet het vuur dan laag
  6. Voeg de bloem toe en roer goed door
  7. Blijf circa drie minuten roeren
  8. Giet dan langzaam de melk erbij terwijl je blijft roeren
  9. Nu heb je een roux
  10. Voeg de kaas toe en blijf roeren tot alle kaas opgenomen is en je een gladde saus hebt
  11. Giet de saus over de spruitjes
  12. Zet de spruitjes 15 minuten in de oven tot de kaassaus goudbruin kleurt
Schol
  1. Dep de schol droog met keukenpapier
  2. Kerf het vel enkele keren diagonaal in met scherp mes
  3. Haal de vis aan beide kanten door een bord met bloem en klop het overtollige bloem eraf
  4. Verhit een klont boter en 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan
  5. Leg twee schollen op de velkant in de pan
  6. Bak 4 minuten
  7. Draai om en bak nog 3 minuten op de huidkant
  8. Haal de schollen uit de pan en dek af met aluminiumfolie
  9. Bak zo nog twee schollen
Krieltjes
  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Halveer de krieltjes en leg ze in een ovenschaal
  3. Besprenkel ruim met olijfolie
  4. Strooi er zout naar smaak over
  5. Zet 45 minuten in de oven
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-schol-spruitjes/