Een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht dat vele variaties kent. Appel, kerrie en gehakt zijn echter bijna altijd aanwezig. Lekker met een Zuid-Afrikaanse snijbonen salade.
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Afrikaans
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
Bobotie
500 gram rundergehakt
2 zoet/zure appels, geschild en geraspt
2 el sinaasappelschil
4 el rozijnen
2 el kerriepoeder
1 teen knoflook, fijngehakt
1 ui, zeer fijngesneden
3 el paneermeel
2 eieren
100 ml melk
Snijbonen salade
250 gram verse snijbonen
1 witte zoete ui
1 el olijfolie
Sap van een ½ citroen
3 tl zeezout
1 tl zwarte peper
10 groene olijven met piment
Bereidingswijze
Bobotie
Meng het gehakt met de appel, sinaasappelschil, kerriepoeder, knoflook, ui, paneermeel, rozijnen en 1 ei
Kneed tot homogene massa
Verdeel het gehakt over 4 schaaltjes of 1 grote schaal
Zorg dat er nog minimaal 1 centimeter ruimte aan de bovenkant overblijft
Verwarm de oven op 180 graden
Zet de schaal(tjes) 20 minuten in de oven
Klop het overgebleven ei los met de melk
Verdeel dit over de 4 schaaltjes of de schaal
Zet nog 10 minuten in de oven
Serveer met de snijbonensalade
Snijbonensalade
Snijbonen salade
Was de snijbonen schoon en haal de topjes eraf
Snijd de snijbonen in hele dunne reepjes
Doe de snijbonen in een pan met net genoeg water zodat ze net onderstaan
Voeg 1 tl zeezout aan het water toe en breng het aan de kook
Kook de snijbonen in 10 minuten gaar
Giet vervolgens de snijbonen af
Snij de ui in dunnen ringen
Meng in een grote kom de warme snijbonen met de ui en de groene olijven
Meng vervolgens het citroensap, olijfolie, overige zeezout en zwarte peper door elkaar, en schenk dit over de snijbonen salade en dek de kom af
Laat de smaken minstens een uur in de koelkast op elkaar intrekken
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-bobotie-snijbonensalade/