Samosa
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Een Indiase samosa is een veelal driehoekige pasteitje gevuld met diverse vullingen zoals zoete aardappel.
Auteur:
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indiaas
Aantal personen: 4
Ingrediënten
  • 1 zoete aardappel
  • 100 gram erwten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl garam masala
  • 2 tl komijn
  • 2 tl cayennepeper (op paprikapoeder)
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 tl zout
  • 2 el sesam- of olijfolie
  • 4 el Griekse yoghurt
  • ¼ komkommer
  • 1 handje muntbladeren
  • Pak filodeeg
Bereidingswijze
  1. Haal de filodeeg uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien
  2. Leg ze eenmaal ontdooit onder een vochtige doek tegen uitdroging
  3. Schil de zoete aardappel en snij in blokjes
  4. Kook de zoete aardappel 10 minuten in ruim water
  5. Voeg dan de doperwten aan de pan toe en kook nog eens 5 minuten op hoog vuur
  6. Giet het water af en laat de groenten in de pan staan
  7. Snij de ui en knoflook fijn
  8. Strooi de specerijen in een bakje en meng goed
  9. Verhit sesam- of olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en de specerijen in circa twee minuten
  10. Voeg het dan samen met het zout toe aan de pan met groenten
  11. Stamp het geheel grof met een houten lepel
  12. Verwarm de oven voor op 175 ºC
  13. Snij de filodeeg in lange stroken van 10 centimeter breed
  14. Neem een vel en beleg de onderkant met een flinke lepel vulling
  15. Vouw de linker onderhoek schuin naar rechts over de vulling
  16. Vouw dan naar boven, dan naar links etc, zodat er een driehoekje ontstaat
  17. Leg de samosa’s op een vel bakpapier en smeer in met olie
  18. Bak de samosa’s 25-30 minuten tot ze mooi knapperig en bruin zijn
  19. Meng de yoghurt met de komkommer en munt en voeg peper en zout naar smaak toe
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/bijgerechten/samosa/