Samosa
Bereiding
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indiaas
Aantal personen: 4
- 1 zoete aardappel
- 100 gram erwten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl garam masala
- 2 tl komijn
- 2 tl cayennepeper (op paprikapoeder)
- 2 tl gemberpoeder
- 1 tl zout
- 2 el sesam- of olijfolie
- 4 el Griekse yoghurt
- ¼ komkommer
- 1 handje muntbladeren
- Pak filodeeg
- Haal de filodeeg uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien
- Leg ze eenmaal ontdooit onder een vochtige doek tegen uitdroging
- Schil de zoete aardappel en snij in blokjes
- Kook de zoete aardappel 10 minuten in ruim water
- Voeg dan de doperwten aan de pan toe en kook nog eens 5 minuten op hoog vuur
- Giet het water af en laat de groenten in de pan staan
- Snij de ui en knoflook fijn
- Strooi de specerijen in een bakje en meng goed
- Verhit sesam- of olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en de specerijen in circa twee minuten
- Voeg het dan samen met het zout toe aan de pan met groenten
- Stamp het geheel grof met een houten lepel
- Verwarm de oven voor op 175 ºC
- Snij de filodeeg in lange stroken van 10 centimeter breed
- Neem een vel en beleg de onderkant met een flinke lepel vulling
- Vouw de linker onderhoek schuin naar rechts over de vulling
- Vouw dan naar boven, dan naar links etc, zodat er een driehoekje ontstaat
- Leg de samosa’s op een vel bakpapier en smeer in met olie
- Bak de samosa’s 25-30 minuten tot ze mooi knapperig en bruin zijn
- Meng de yoghurt met de komkommer en munt en voeg peper en zout naar smaak toe
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/bijgerechten/samosa/
3.5.3208