Enkeltje Eend
Sinds de plaatselijke super van een bescheiden L naar een maat XXL is gegroeid, prijken er ineens diverse nieuwe – soms zelfs exotische – producten in de schappen. Moest je voorheen voor kousenband, bataat of groene pepers naar de Islamitische winkel of toko, nu liggen deze groenten broederlijk naast de Hollandse wortels en knolselderij. Zo ook de eendenborstfilet. Niet direct exotisch te noemen, maar toch net iets meer cachet dan het plofkipje waarmee hij het gevogelteschap deelt. Ik besloot dit eendje spreekwoordelijk eens te wassen en kocht een borstje à vijf euro voor M en mezelf. “Een borstje maar?” Tja, Ik weet niet hoe hoog jullie boodschappenbudget is, maar ik vind tien euro voor twee eendjes toch best aan de prijs. En bovendien was ik nog een maagdelijke eendenbakker, dus mocht ik falen dan voelt vijf euro toch iets minder erg dan tien. Nu nog iets voor erbij. Een half eendje is immers ook zo karig op het bord nietwaar… Ik koos voor de Franse klassieker van appeltjes gebakken in stroop en appelazijn met wat bosuitjes als frisse tegenhanger van al het zoet. Eendje mooi getrancheerd, appeltje erbij, helemaal af dat bord. Maar cut-to-the-chase nu, het recept moet tenslotte ook nog online, het was heerlijk! Mals met knapperig vel. Deze Franse canard heeft voor mij geen geheimen meer. Ik ben klaar voor zijn Chinese grote pekingbroer. Keep you posted.
- 2 eendenborstfilets (doe het, je zult er geen spijt van krijgen)
- 1 frisse appel (Breaburn of Elstar)
- 2 EL appelstroop
- 3 EL appelazijn
- oregano
- 1 bosuitje
- Haal de eendjes een half uur voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
- Dep ze goed droog met keukenpapier.
- Kerf met een scherp mes een ruitjespatroon in de vetlaag.
- Laat een anti-aanbakpan goed heet worden (geen olie toevoegen) en bak de filets acht minuten op midden/hoog vuur op de vetkant.
- Keer om en bak de huidkant nog eens vier minuten.
- Haal de filets uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie.
- Schil de appel en snij de appel in dunne partjes.
- Bak de appels in twee eetlepels van het bakvet van de eend.
- Voeg de appelstroop, appelazijn en oregano toe.
- Laat vier minuten inkoken tot stroperige saus.
- Snijdt dan de eend in mooie stukken (trancheren) en leg op bord.
- Appels erbij en saus in apart kommetje serveren.
- Strooi er tenslotte wat bosuitjes over.
Henny
Yvette, het ziet er allemaal nog mooier en vooral lekker uit op mijn eigen laptop. De leuke verhaaltjes erbij maken dat ik meteen zin krijg om een recept te kiezen en te gaan koken.
Groet Henny