Koffer als nachtkastje
Jaren geleden at ik zeker twee keer per week vissticks. Ik was toen via mijn studie op uitwisseling in Londen en believe me, het is daar niet goedkoop. Ik woonde in een kamer waar net een bed en een kast inpasten en mijn koffer diende als nachtkastje. Maar wel 1000 – toen nog – gulden aftikken aan het eind van de maand. Gelukkig had ik mijn vaders creditcard mee voor noodgevallen. De eerste maand bleef deze nog netjes in mijn portemonnee, maar bij maand twee ging het al mis. Shoppen en bier nuttigen in de pub werd ineens een bittere noodzaak, want de Britse economie moest tenslotte ook gesponsord worden. En op die kamer werd ik ook niet veel wijzer. London was calling. Maar door al dat spenderen buitenshuis, bleef er weinig geld over voor een propere avondmaaltijd. En dan lieve lezers, beroep je jezelf op de vissticks uit de diepvries. Na mijn uitwisseling kon ik dan ook geen stickje meer zien. Maar ineens had ik er weer zin in. Lekker op z’n Hollands met botersla en tuinbonen en een mosterdmayonaise. De diepvriesvis liet ik bevroren in de super liggen en koos voor deze homemade variant. Geloof me, je zult er geen spijt van krijgen.
- 2 kabeljauwfilets van 100/125 gram
- 75 gram panko
- Bloem
- 1 ei
- 1 el oregano
- Zout
- Peper
- Botersla
- Witte wijnazijn
- 1 el mosterd
- 1 el mayonaise
- 1 teen knoflook
- 200 gram tuinbonen
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijdt de kabeljauw in mooie repen
- Meng de panko met de oregano in een kom
- Doe de bloem in een andere kom
- Klop het ei los in de derde kom
- Haal de vis eerst door het ei, dan door de bloem en als laatste door de panko totdat de vis helemaal bedekt is.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de vis erop.
- Bak de vis 30 minuten in de oven
- Halverwege keren
- Kook de tuinbonen in acht minuten gaar
- Meng de mayonaise met de mosterd en pers de knoflook er boven uit.
- Roer goed door
- Sprenkel de witte wijnazijn over de botersla
- Haal de vis uit de oven en dien op met de bonen, sla en saus
Geef een reactie