Lekker in het donker
Tis grijs en grauw als je naar buiten kijkt in de donkere dagen voor kerst. In het holst van de nacht je bed uit – zo voelt het wel als je om 08.00 met je blote voeten op het koude zeil staat – en dan ook weer als een nachtrijder in de file naar huis. Dan is er toch niets beters te bedenken dan een warme, geurende, stoofpot die je de avond van te voren al vier tot vijf uur hebt laten pruttelen. Mag ook drie uur, vooruit, niet iedereen zit stipt om 17.45 aan de Croma, maar hoe langer de stooftijd, hoe malser het vlees. Nu kennen we allemaal wel de geijkte stoofpotjes zoals hachee of draadjesvlees met rode kool en een aardappelen. Tijd voor iets nieuws! Deze Indische stoofpot met sukadevlees en pindakaas is zoet, zacht en smelt op je tong. Smaakt lekker in het donker, dus dat komt nu mooi uit. Enjoy!
- 500 gr sukadelappen in blokjes gesneden
- 2 grote rode uien gesnipperd
- 4 cm verse gember fijngesneden
- 2 steranijsjes
- 1 kaneelstokje
- 3 el droge sherry
- 3 el donkere sojasaus of anders gewone sojasaus
- 2 el pindakaas
- 2 el hoisinsaus
- 50 gr bruine basterdsuiker
- 500 ml warme runderbouillon
- Klont boter
- Snuf zeezout
- 2 bosuitjes in ringen gesneden
- Smelt een klont boter in een koekenpan
- Schroei het vlees al omscheppend aan beide kanten bruin
- Voeg de uien en gember toe
- Bak nog even een minuutje mee
- Voeg de steranijs, kaneelstok, hoisinsaus, pindakaas, sherry, sojasaus en suiker toe
- Los een bouillonblokje op in 500 ml kokend water
- Voeg dit toe en roer alles voorzichtig door
- Zet het vuur nu op de laagste stand en laat minimaal drie uur pruttelen
- Strooi de bosui er bij het serveren overheen
- Lekker met rijst en broccoli
Geef een reactie