Zoet of hartig?
Ik ben geen echte snoeper. Geef mij maar een stukje kaas in plaats van taart. Dat was vroeger wel anders. Hele ladingen snoep schoof ik naar binnen. Kun je ze nog herinneren die good old candy’s? Skittles, Tubble gum, groene kikkers, snoeplippenstift en trekdrop. Op drop was ik sowieso helemaal waus (in de jaren tachtig was dit woord nog hip). Ik kocht serieus wel een pond drop per week. Lekker scheppen in zo’n grote snoepzak en dan graaien en snaaien terwijl de kindertelevisie aan stond. Tegenwoordig is mijn droplust behoorlijk afgenomen en eet ik heel af en toe nog een dropsleutel of een halve maan. Vandaag een gerecht van kabeljauw met citroendressing en venkel dat door de venkel aan drop doet denken. Venkel smaakt namelijk naar anijs en past daarmee heel goed bij vis. Ik maakte de rauwe venkel iets frisser door er een romige citroendressing door heen te husselen. Eet ze!
- Sap en rasp van 1 citroen
- 1 el suiker
- 1 eierdooier
- ½ el mosterd
- Roze peper
- 150 ml olijfolie
- 50 ml water
- 2 Kabeljauwfilets (± 300 gr)
- 100 ml witte wijn
- 2 Venkelknollen
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Verwarm het citroensap met de citroenrasp en de suiker in een steelpan op laag vuur tot de helft is ingekookt
- Doe alles in een blender samen met de dooier en de mosterd en zet de motor aan
- Voeg langzaam de helft van de olie toe en vervolgens de helft van het water
- Schenk dan de rest van de olie erbij
- Giet vervolgens weer de rest van het water erbij tot de saus de dikte heeft van slagroom
- Maak de venkel schoon en snijd deze in ringen
- Bewaar wat van de groene steeltjes en snijd deze fijn voor de garnering
- Plaats de kabeljauw met de witte wijn in een overschaal en gaar deze een kwartier in de voorverwarmde oven
- Plaats de saus op een bord en daarover de rauwe venkelringen
- Plaats de kabeljauw op de groente en breng op smaak met de roze peper en venkelsteeltjes
Geef een reactie