FOMO
Lente, zomer, herfst en winter. Alle vier onlosmakelijk verbonden met Nederland. Elk seizoen haar eigen charme. De lente staat voor groei en bloei en voor de eerste keer zonder jas naar buiten. In de zomer kun je weer feesten op festivals en maakt de bbq overuren, als je dan al niet met je billen op het strand zit. De herfst is vol prachtige kleuren en boswandelingen met chocolademelk en slagroom. Van de winter houd ik het minst. Schaatsen, sneeuw en kou, ik ben absoluut geen fan. Dit seizoen mag wel afgeschaft worden. Het enige leuke van de winter is dat je niet van alles hoeft.
Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar als het mooi weer is voel ik me schuldig als ik een Netflix marathon gepland heb. Dan ‘moet’ ik naar het terras, bbqen in de tuin of varen op het water. Want stel dat het morgen regent en dit allemaal niet meer kan. Typisch gevalletje van FOMO (Fear Of Missing Out).
Daarom is deze kipspies op meerdere manieren te bereiden. In het geval dat je een luie bankavond hebt bedacht is de grillpan je beste vriend. Maar mochten de mussen ineens van het dak vallen door een spontane hittegolf, dan rooster je de spies op de bbq. Satésaus erbij en wat kroepoek. Groenten doen we morgen wel weer.
Ps: voor wie wel wat vitaminen wil scoren, kook wat sperziebonen gaar en giet daar een scheutje ketjap overheen.
Voor wie elke dag wel kan bbqen heb ik ook nog deze kotelet met geroosterde ui als ultiem bbq gerecht. Of bak er deze foccacia bij in plaats van stokbrood.
- 400 gram kip
- 2 el honing
- 3 el sojasaus
- 1 el chilipoeder
- 2 el chilisaus
- 1 geperste knoflookteen
- 2 el limoensap
- 1 el olijfolie
- 2 el pindakaas
- 175 ml melk
- 1 tl sambal
- 1 el ketjap manis
- 1 stengel sereh (citroengras)
- Snij de kip in middelgrote stukken
- Meng de overige ingrediënten tot een marinade
- Meng de kip met de marinade en laat minimaal een uur in de koelkast marineren
- Rijg de stukken kip dan aan ijzeren spiesen of houten satéprikkers (deze moet je wel van te voren in water weken)
- Steek de bbq aan of verhit een grillpan
- Rooster de spiesen zes tot acht minuten per kant gaar
- Serveer er roergebakken sperziebonen bij, rijst en kroepoek
- Giet de melk in een steelpan en voeg de sambal, ketjap, pindakaas toe
- Snij de stengel sereh een paar keer in zodat de geur vrij kan komen
- Leg de sereh in de pan
- Roer alles goed door elkaar
- Blijf roeren op laag vuur totdat je de gewenste dikte bereikt hebt
Geef een reactie