Bikken
Dat ik geen varkensvlees eet wisten jullie al wel. Dat betekent echter niet dat meneer vies is van een lekker stuk rib of een mals koteletje. Toen we op een middag op bezoek waren bij de groothandel kon hij het dan ook niet laten om een stuk varkensvlees in de kar te leggen. Normaal gesproken was dit een two men dish, maar ach, dit varkentje ging hij in z’n upje wel even wassen. De bbq ging aan en de kotelet sizzelde lekker bruin en knapperig op het rooster met een zelfgemaakte rub. Na wat minuten kon ie met een kerntemperatuur van bijna 70 graden op het bord (althans dat stond op de meter). Een klein beetje excuusgroenten on the side kreeg ik nog net voor elkaar. Helemaal niet erg, want deze geroosterde ui en ricotta zijn verslavend lekker.
- 500 gram rode uien in vieren gesneden en dan pas gepeld
- 60 ml olijfolie
- ½ tl zeezout
- 1 tl witte wijn azijn
- Bos vers basilicum
- 4 koteletten
- spice rub
- Steek de barbecue aan
- Wrijf de spice rub op het vlees
- Stop een vleesthermometer in het dikste stuk van het vlees
- Leg de koteletten op de barbecue en gaar ze tot een kerntemperatuur van 70 graden
- Verwarm de oven op 200 graden
- Doe de gevierendeelde uien in een braadslee of grote ovenbestendige schaal en giet de olijfolie erover
- Hussel goed
- Rooster ze 1 uur
- Haal de braadslee uit de oven en besprenkel de uien met azijn en strooi het zout erover
- Kruimel er wat kaas naar keuze over (ik gebruikte ricotta)
- Trek de basilicumblaadjes van hun steel en doe ze bij de uien
- Hussel nog een beetje om en voeg peper naar smaak toe
Geef een reactie