Op de boederie
Weet je wat het is met lamsvlees, you either hate it, or you love it. Ik kan een lekker stukje lamsvlees op z’n tijd wel waarderen, maar ik ken mensen die absoluut tot de eerste categorie behoren. Ik hoorde laatst tot tweemaal toe dat lamsvlees naar boederie ruikt. Zie je het al voor je? Dat je in een gerenommeerd restaurant zegt, nee, doe mij maar geen lam, dat stinkt naar stal… maar goed, voor degene die graag een lekkere lamsburger eet, maakte ik dit gerecht geïnspireerd op het boek Persiana van Sabrina Ghayour. Het verrassende ingrediënt is pistache. Wie weet gaat de meest gevreesde lamshater toch nog overstag. Lekker met artisjokkenpuree of een frisse yoghurtsaus.
- 50 gram pistachenoten gepeld
- 2 eieren
- 500 gram lamsgehakt
- 1 ui gesnipperd
- 1 el komijn
- 1 el sumak (Islamitische winkel) vervang evt door paprikapoeder
- 1 el oregano
- 1 el gedroogde koriander
- Schil van 1 geraspte citroen
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
- Stamp de gepelde pistachenoten in een vijzel tot gruis
- Doe de rest van de ingrediënten, behalve de olie, bij de noten en meng goed met je handen
- Kneed het mengsel stevig, alsof het brooddeeg is, tot het ei en de noten gelijkmatig verdeeld zijn
- Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur
- Maak van het mengsel vier burgers
- Schenk een laagje olijfolie in de koekenpan en bak twee burgers tegelijk tot ze na ongeveer 6 minuten aan de onderkant een mooi bruin korstje krijgen
- Draai ze om en bak ook de andere kant bruin
- Doe de gebakken lamsburgers in een ovenschaal en houd warm in de oven terwijl je de ander twee burgers bakt
Geef een reactie