Zomer in Nederland
Met het slechte weer van de afgelopen dagen in gedachte kunnen we wel wat geluk qua zon gebruiken. En laat ik nu net toevallig lezen dat volgens de Italianen linzen geluk brengen. Traditioneel worden ze met Oud en Nieuw geserveerd om voorspoed in het nieuwe jaar af te dwingen. Het komt er op neer dat hoe meer linzen je consumeert, hoe gelukkiger je wordt. Nu zijn we inmiddels al halverwege het jaar, maar een kniesoor die daar op let. En zoals ik al zei, een beetje geluk kunnen we nu allemaal wel gebruiken. Je kunt linzen op veel manieren klaarmaken. Gebruik voor dit traditionele Franse gerecht alleen groene of bruine linzen en geen gele of rode want die koken kapot en dan zit je met de gebakken peren, eh, linzen. Worstje erbij en voor de liefhebber wat ge-bakken bacon om het af te maken. Ik maak voor de zekerheid maar een pan vol van deze linzen met wortel en worst. Hoe meer geluk hoe beter nietwaar!
- 400 gram linzen
- 2 grote wortels
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 runderworsten
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- Voor 1,5 dl vinaigrette:
- 1,25 dl olijfolie
- 3 el wittewijnazijn
- 2 el dijonmosterd
- 1 tl basterdsuiker
- 1 el honing
- Zout en peper
- Verwarm de oven op 180 graden
- Leg de worstjes in een schaal
- Rooster de worstjes in 30 minuten gaar en keer af en toe
- Fruit de ui, knoflook en wortel in een hapjespan
- Roer vervolgens de linzen erdoor
- Voeg dan zoveel water toe dat de linzen ongeveer 2,5 cm onder water staan en breng het aan de kook
- Voeg het laurierblad toe, doe de deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes koken
- Haal de deksel dan van de pan en laat nog eens 15-20 minuten koken zonder deksel tot de wortel en de linzen gaar zijn
- Mocht het te droog worden, voeg dan nog wat water toe
- Meng de ingrediënten voor de vinaigrette
- Eventueel: bak de bacon in een droge koekenpan tot het vlees knapperig is
- Doe de linzenschotel in een schaal en roer (eventueel) de bacon er door
- Meng de vinaigrette door de linzen
- Snijd de worstjes in stukken en leg op de linzenschotel
Geef een reactie