Drie kilo schoon aan de haak
De hele week hield ik het weerbericht als een havik in de gaten. De mister en ik waren namelijk aan de beurt als gastheer en gastvrouw voor onze tweemaandelijkse eetclub. En wij wilden deze heugelijke bijeenkomst vieren in onze achtertuin. En deze locatie was niet zonder reden de place to be, want wij hadden het plan opgevat om een prime rib te roosteren op onze huis-tuin-keuken BBQ. Let wel, ik praat nu over een stuk vlees van bijna drie kilo schoon aan de haak. Dat noem ik toch wel een serieus stukje rund. De mister nam de taak op zich om deze piece du résistance in te masseren met een homemade rub (kruidenmengsel). Zelfs mijn schouders worden niet zo fijngevoelig aangepakt. Helaas werd de maaltijd toch binnen genuttigd en stond meneer half in de regen zijn masterpiece te controleren op gaarheid. Maar al dat ongemak was eenmaal aan tafel snel vergeten. Het vlees smolt op je tong en wat een explosie van smaken. Nodig dus zeven van je beste vrienden uit en heat up that grill!
- 1 prime rib (Deel van de Côte de Boeuf) van 2.5 kilo
- 3 tenen knoflook in partjes gesneden
- 300 gram houtsnippers naar keuze
- 3 tl knoflookpoeder
- 3 tl uienpoeder
- 3 tl zeezout
- 3 tl rozemarijn
- 1.5 tl zwarte peper
- Maak met een scherp mes sneetjes in het vlees (aan de vetzijde) en steek er de plakjes knoflook in
- Voeg de ingrediënten voor het kruidenmengsel (spice rub) bij elkaar in een kommetje en meng goed
- Strooi het mengsel aan alle kanten op het vlees en wrijf het er goed in
- Laat het kruidenmengsel op de prime rib afgedekt een paar uur intrekken in de koelkast
- Haal de prime rib uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen
- Week de houtsnippers een uur in water
- Steek de (gas)barbecue aan
- Maak met aluminiumfolie een bakje gevuld met de houtsnippers en prik hier gaatjes in.
- Leg het bakje aan een kant van de BBQ direct op de hittebron en wacht tot het begint te roken
- Leg het vlees met een temperatuurmeter in het dikste stuk aan de andere kant op het rooster met de vetlaag omhoog weg van de hittebron (indirect grillen)
- Dek de BBQ af met een deksel
- Rooster het vlees tot het gaar is
- Ongeveer 50 graden op de temperatuurmeter voor rare
- Ongeveer 60 graden voor medium rare
- Ongeveer 70 graden voor medium
- Leg de prime rib op een groot bord en dek losjes af met aluminiumfolie
- Laat het dan 15 minuten rusten voordat je het aansnijd en serveert
- Snijd met een scherp, smal mes tussen de ribben en vlees door om het vlees los te maken van het bot
- Snijd het vlees in dunne plakken
Geef een reactie