Bbq break
Het is soms helemaal niet erg om iets minder vlees te eten. Vooral op de bbq wil je nog wel eens uitschieten met een worstje of speklap meer dan je eigenlijk op kunt. Ik zit na drie kipspiesjes of een mooi stuk vis toch echt wel vol. En dan heb ik nog niet eens brood met kruidenboter of flink veel saus gegeten.
Uiteraard is daar absoluut niets mis mee. Lekker doen als je daar zin in hebt. Het is tenslotte maar een paar keer bbq weer per jaar. Alhoewel we de afgelopen dagen toch echt wel schandalig verwend zijn met zonovergoten dagen.
Zo, type ik deze blog met een korte broek aan. Nou en, zul je nu waarschijnlijk denken. Wat is daar nu zo bijzonder aan? Lieve lezers, ik heb echt nooit een korte broek aan. De mussen moeten echt in katzwijm van het dak vallen, wil ik mijn melkflesjes aan de wereld tonen.
Vandaag is het echter zo warm, dat ik ze van hun textiellaagje ontdoe. En met dit warme weer heb ik meestal minder honger dan wanneer koning winter over Nederland regeert. Daarom vandaag deze luchtige burgers van biet. Lekker licht verteerbaar en gezond! Geef je bbq een break en duik de keuken in voor deze vega rakkers.
Serveer er een frisse yoghurt saus bij.
- 2 rauwe bieten
- 100 gram havermout
- 1 rode ui fijngehakt
- 100 gram feta of geitenkaas
- 2 knoflookteentjes
- 1 ei
- 1 tl olijfolie
- 1 el oregano
- 200 ml Griekse yoghurt
- 200 gram alfalfa
- 2 acocado’s
- versgemalen peper en zout
- 4 grote broodbollen naar keuze
- Rasp de rauwe bietjes boven een grote kom fijn
- Hak 1 teen knoflook en de rode ui met de hand of met behulp van een keukenmachine heel fijn
- Voeg toe aan de rode bietjes
- Voeg Havermout toe
- Voeg de verkruimelde feta of geitenkaas toe
- Breek het ei boven de kom
- Voeg oregano, peper en zout naar smaak toe
- Kneed het mengsel met beide handen tot een samenhangend geheel
- Laat het nu een half uurtje rusten zodat het aan elkaar blijft plakken
- Doe de Griekse yoghurt in een kom
- Knijp er een teentje knoflook boven uit
- Roer goed door elkaar en voeg zout en peper toe
- Haal het bietenmengsel uit de koelkast
- Vorm nu vier grote burgers van het mengsel
- Verhit een klein beetje olijfolie in anti aanbak pan
- Bak de burgers circa vijf minuten per kant tot ze mooi lichtbruin kleuren
- Leg de burgers op een lekkere broodbol naar keuze
- Snij de avocado in repen
- Met avocado en alfalfa bedekken en de Griekse yoghurt erbij serveren
C
Rauwe bieten?
Bedoel je vers of voorgekookt?
Yvette Jaarsma
Hoi Chris! Wat leuk dat je reageert! Je moet echt rauwe bieten nemen en deze schillen en raspen! Succes! Het is echt heel lekker! Groet, Yvette