Speurtocht in de koelkast
Een terugkerend probleem in huize CurlsCulinair is het bewaren van restjes. Vaak blijf ik toch met een halve pan eten zitten, omdat ik weer eens voor een heel weeshuis heb gekookt. En niet voor twee. Nu kan de mister best lekker dooreten, maar af en toe wordt het hem ook te gortig. Ik weet dat ik dan het eten moet invriezen, alleen liggen er op het moment suprême slechts ronde deksels en vierkante bakjes in de keukenkast. Dat schiet natuurlijk ook niet erg op. Dan belandt het toch weer ergens in de koelkast waar het vervolgens in de vergeetal raakt. Pas als er een niet te definieerbare lucht de koelkast uitkomt denk je bij jezelf: daar was dus dat restje van vorige week gebleven.
Dat moet voortaan toch eens anders. Dit gerecht is echter zo lekker dat je geen kliekje overhoudt, dat is 100 procent gegarandeerd. Nodig je beste vrienden uit en ga lekker voor ze koken. Ik ga ondertussen op zoek naar mijn ronde bakjes. Of vierkante deksels.
- 250 gram inktvis (diepvries bij AH)
- 300 gram uitgelekte witte bonen
- 2 kleine witte uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 tomaten, in kleine stukjes gesneden
- Paar plakken chorizo (optioneel)
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Ontdooi de inktvis en snijd in stukken (niet te klein)
- Verhit een eetlepel olijfolie in een hapjespan
- Bak de ui en knoflook onder voortdurend omscheppen in een paar minuten zacht
- Voeg de bonen toe en schep voorzichtig nogmaals een paar minuten om
- Voeg de tomaten toe en laat met een deksel op de pan 20 minuten sudderen tot je een dik mengsel hebt
- (Optioneel: Verhit een koekenpan en bak de plakjes chorizo zonder boter of olie in een paar minuten krokant
- Laat uitlekken op keukenpapier en maak de pan schoon)
- Verhit een lepel olijfolie in een koeken pan en laat de pan heel heet worden
- Dep de inktvis droog met keukenpapier
- Bak de stukken inktvis in anderhalve minuut
- Schep voortdurend om zodat elk stukje gaar is
- Voeg de inktvis (en eventueel de chorizo) toe aan de cassoulet
- Schep voorzichtig door elkaar
- Breng op smaak met zout en peper
- Verdeel de cassoulet over twee borden
- Lekker met stevig boerenbrood met gezouten boter en een frisse salade
Geef een reactie