licht en luchtig
Jullie kennen vast de klassieke cottage pie wel. Deze Engelse ovenschotel bestaat uit runder- of lamsgehakt en is afgedekt met aardappelpuree. De reden waarom het gerecht cottage pie heet, is dat het van oorsprong een gerecht voor de armen was. De zogenaamde cottage bewoners. Zij maakten deze schotel met restjes vlees dat zij uiteraard zonde vonden om weg te gooien.
Tegenwoordig kun je de ovenschotel op elke kaart van een Engelse pub vinden. Maar zoals wel vaker het geval is bij Engelse maaltijden is de klassieke variant niet licht en luchtig. Deze versie met pompoenpuree in plaats van aardappelpuree en kip in plaats van rund of lam, is dat wel. Ook zit mijn cottage pie tjokvol gezonde groenten dus daar scoor je ook groene punten mee. Tis even hakken en snijden, maar eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar. Ook heel goed van te voren te bereiden en op moment suprême af te bakken in de oven. Neem er een lekkere pint bij. Cheers!
- 600 gram pompoen, geschild en in stukjes gesneden
- 1 zakje oude geraspte kaas
- 2 tl gemberpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 1 el gedroogde peterselie
- 400 gram kippengehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 250 gram champignons, fijngehakt
- 2 wortels, fijngehakt
- 2 uien, fijngesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 150 ml groentebouillon
- 2 tl paprikapoeder
- 1 el gedroogde peterselie
- 2 el worcestersaus
- Peper
- Zout
- Paar druppels tabasco (optioneel)
- Verwarm de oven op 180 graden
- Kook de pompoen in 15 minuten in laag water gaar
- Giet af en stamp tot puree
- Voeg de paprikapoeder en gemberpoeder toe en meng door de puree
- Verhit een scheut olijfolie in een pan en voeg de ui, knoflook, wortel, champignons toe
- Bak 10 minuten op laag vuur tot alle groente zacht is
- Voeg dan het kippengehakt toe en bak het rul
- Voeg het blik tomatenblokjes en de bouillon toe
- Schep alles goed door elkaar
- Voeg nu de worcestersaus, peterselie, paprikapoeder en een snuf peper en zout (en eventueel de tabasco) toe
- Laat op middelhoog vuur 20 minuten inkoken tot dikke saus
- Schep alles in een ovenschaal
- Smeer de pompoenpuree er over uit
- Bestrooi met de geraspte kaas en een eetlepel gedroogde peterselie
- Zet 20 minuten in de oven
- Zet nog een paar minuten onder de gril voor een mooi bruin korstje
Geef een reactie