In-huispak-aan-tafel-avond
Elk jaar wordt er in Amsterdam het welbekende Dance Event gehouden. Dan barst onze hoofdstad een week lang uit zijn voegen met duizenden danslovers van over de hele wereld. Van heinde en ver komen ze naar dit dansfestijn om bekende en onbekende dj’s te bewonderen. Nu mag ik graag een dansje wagen, maar een techno liefhebber ben ik niet. Naïef daarentegen soms wel. Want wist ik veel dat techno en meer van dat fraais de hoofdrol spelen op dit event. Ik dacht aan disco en dans, los op oude klassiekers. Ik werd natuurlijk hartelijk uitgelachen.
Toen op de laatste dag van het Amsterdam Dance Event (ADE) de zon heerlijk scheen en ik luisterde naar de mellow klanken van Konoba, was ik helemaal zen. Niet iets om op te dansen inderdaad, maar who cares. Ik pikte toch nog een staartje ADE mee. Helaas is het geen zomer meer en werd het tegen het eind van de middag behoorlijk fris. Tijd voor dit oerHollandse gerecht om weer op te warmen. Hachee met zilveruitjes, gebakken krieltjes en wortelpuree. Niet heel geschikt als je nog ’s avonds los willen gaan op de dansvloer. Maar wel heel geschikt voor een in-huispak-aan-tafel-avond.
- 500 gram sukadelappen, in blokjes
- 500 gram uien, gesnipperd
- 50 gram boter + 25 gram boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel azijn
- 2 blaadjes laurier
- 2 kruidnagels
- 750 milliliter bouillon
- zout en peper, naar smaak
- 500 gram winterwortel, in stukken gesneden
- snuf kaneel
- peper
- zout
- 200 gram krieltjes, doormidden gesneden
- 1 el gezouten boter
- Haal het vlees een half uur voor de bereiding uit de koelkast
- Verhit 50 gram boter in een braadpan
- Doe het vlees in de pan en maal er wat peper overheen
- Bak het vlees op laag vuur totdat het rondom bruin begint te kleuren
- Schep het vlees uit de pan en zet even opzij
- Voeg 25 gram boter toe aan het vet waarin het vlees is gebakken
- Bak de uien totdat ze lichtbruin zien
- Roer regelmatig
- Voeg de bloem toe
- Laat 3 minuten meebakken
- Roer regelmatig
- Voeg warme (niet kokende!) bouillon en azijn toe
- Roer even door
- Doe het vlees terug in de pan
- Voeg laurierblaadjes toe
- Laat de hachee vier uur op een zo zacht mogelijk vuurtje stoven
- Haal dan de laurierblaadjes uit de pan
- Verdeel de hachee over de borden
- Kook de wortels in een laag water in 20 minuten gaar
- Giet af en stamp fijn met een vork of pureestamper
- Voeg een snuf kaneel en peper en zout naar maak toe
- Verwarm de oven op 180 graden
- Verdeel de boter over de krieltjes
- Zet 40 minuten in de oven tot de krieltjes goudbruin zijn
Ad
Jammie………………………………………………………….
Mart
Van de week stond dit recept op tafel. Altijd weer goed met dit koude weer.
Yvette Jaarsma
Heerlijk he met deze koude dagen. Ik ga ‘m ook weer eens maken. Groet, Yvette