Hartverwarmend lekker
De herfst is inmiddels weer ons land ingeslopen. Bij herfst denk ik altijd aan gezellig de kaarsjes aansteken als het langzaam buiten donker wordt. Of aan Netflixen met een dekentje om je heen op de bank. Of aan warme pantoffels en een joggingbroek.
Helemaal lekker vind ik het als het stormt en regent buiten en ik niet meer weg hoef. Ik denk dat iedereen dat gevoel wel kent. Je kijkt nog eens naar buiten en ziet de regen met bakken uit de lucht komen. Je wrijft je dan vergenoegend in de handen en schenkt jezelf nog wat warms te drinken in. Heerlijk!
Ook is het echt weer tijd voor een hartverwarmende soep. Deze Japanse ramen is er zo een in die categorie. Je huis gaat er van geuren en je maag gaat er van rommelen. Je kunt natuurlijk zelf je bouillon maken van uitgebeende kippenbotten, maar gemak dient de mens en ik gebruik gewoon een blokje. Lekker veel groenten dus niet alleen lekker, de soep is ook nog eens super gezond.
- 1.5 liter kippenbouillon (van 1 blokje)
- 3 el rode miso pasta
- 1 tl sambal
- 1 sjalot, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 cm geschilde gember, fijngehakt
- 1 el sesamzaadjes, fijngemalen
- 300 gram kipfilet
- 2 el sake
- 1 el sojasaus
- 1 paksoi, in stukken van 1.5 cm gesneden
- 200 gram taugé
- 2 x 90 gram ramen noedels (AH)
- 1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 2 lente-uitjes, fijngehakt
- 2 el sesamolie
- 4 eieren, 8 minuten gekookt
- Verhit 1 el sesamolie in een soeppan
- Fruit hierin de sjalot, knoflook en gember twee minuten in tot de geuren vrijkomen
- Voeg dan de sambal en de miso pasta toe en roer alles door elkaar
- Laat op laag vuur twee minuten smoren
- Voeg dan de bouillon, sake en sojasaus toe
- Roer alles goed door elkaar tot de miso is opgelost
- Breng dit aan de kook en zet het vuur dan uit
- Leg de kipfilet in de soep en pocheer de kip met deksel op de pan 30 minuten
- Haal de kip dan uit de soep en trek met je handen uit elkaar in kleine stukjes
- Doe de kip weer in de pan
- Verhit in een koekenpan de andere el sesamolie
- Roerbak de paksoi 2 minuten tot het groen is geslonken
- Blancheer de taugé in kokend water ongeveer 1 a 2 minuten en giet af
- Kook de ramen noedels in 4 a 5 minuten gaar en giet af
- Spoel ze na met koud water en giet wederom af
- Verdeel de noedels over 4 diepe borden of kommen
- Schep daarop de kip uit de pan
- Verdeel de stukken paksoi en de taugé over de kommen of borden
- Giet de bouillon erbij
- Leg op elk bord of kom een zachtgekookt ei
- Bestrooi als laatste met de rode peper en bosui
- Zet de overige bouillon op tafel voor wie zijn portie aan wilt vullen
Geef een reactie