Een bekende klassieker
Het is een bekende klassieker uit de Franse keuken. De beurre blanc saus. Als je als beginnend kok in een restaurant komt te werken mag je jezelf vaak helemaal uitleven op deze saus. Het is namelijk niet gemakkelijk om sauzen op basis van boter te maken. Je kent het wel, even niet een waakzaam oog op de pan en pats, de saus is onherroepelijk geschift.
Daar sta je dan met in dit geval de vis al in de oven en de asperges al in de pan. Je kunt de saus proberen te redden door een klein beetje water (4 el) in een maatbeker te schenken en hierbij langzaam de geschifte saus gieten terwijl je met de staafmixer mengt: zo krijg je ‘het vet weer in het water’. Op dezelfde manier red je ook geschifte mayonaise.
Een goede tip toch met de komende kerstdiners voor de deur. Ik las laatst wel dat het in sommige restaurants helemaal hip is om de saus expres te laten schiften. Het presenteert mooi en de aroma’s komen vrij. Persoonlijk vind ik het er niet mooi uitzien en ik denk dat niemand je geloofd als je zegt dat je juist een geschifte saus wilde maken. Jaja, gewoon mislukt hoor je ze denken.
Wees niet bang, met onderstaand recept krijg je een mooie egale beurre blanc saus. Heerlijk bij kabeljauw of een andere witvis. En uitermate lekker bij asperges.
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 100 ml droge witte wijn
- 2 el witte wijnazijn
- 250 gram boter
- 4 kabeljauwfilets
- Scheut witte droge wijn
- 500 gram groene asperges
- Verwarm de oven op 180 graden
- Leg de kabeljauw in een ovenschaal en giet er een scheut witte wijn bij
- Zet 15 minuten in de oven
- Kook de asperges in 3 minuten gaar
- Snipper de sjalot en doe samen met de wijn en azijn in een steelpan
- Breng aan de kook en laat de wijn in 5-10 minuten op hoog vuur tot de helft inkoken
- Snijd ondertussen de boter in kleine blokjes
- Schenk de wijn en azijn door een zeef en doe terug in de pan
- Zet op het kleinste pitje en roer met een garde de boter geleidelijk door de wijn en azijn tot een lichtgebonden saus
- Neem van het vuur af en breng eventueel op smaak met witte peper en zout
- Serveer de kabeljauw met de asperges en saus
- Lekker met gebakken krieltjes
Geef een reactie