Cliché of waarheid?
In de meeste gezinnen is het toch de vrouw die kookt. Vraag aan menig mannelijke chefkok aan wie er thuis vroeger kookte; 9 van de 10 koesteren de beste herinneringen aan het eten van hun moeder. Met zoveel vrouwelijk talent in de keuken zou je toch verwachten dat er meer vrouwelijke professionele koks rondlopen.
Maar helaas, het merendeel is nog altijd van het mannelijke geslacht. Ik denk dat dat een reden heeft. Mannen zetten die koksmuts op om te bewijzen dat zij ergens goed in zijn, terwijl vrouwen voor het beroep kiezen omdat ze van koken en eten houden. Mannen zien koken als sport, een competitieve wedstrijd die zij graag willen winnen. Vrouwen daarentegen willen hun gasten plezieren met lekker eten.
Uiteraard zijn dit natuurlijk clichés van de bovenste plank, maar in huize CurlsCulinair gaat dit stiekem toch wel op. Ik kook bijna elke dag met veel liefde voor vrienden, familie en voor meneer CursCulinair. Laatstgenoemde kookt alleen als er een eer te behalen valt. Dan wil meneer wel een stuk vlees van twee kilo op de bbq roosteren of met veel geduld en precisie een pompoen in gelijke stukken snijden.
Ach, ieder zo zijn of haar ding, nietwaar? Dit gerecht heeft zowel een mannelijke touch (lekker pittig door de rode pepers) als een vrouwelijke touch (de fluweelzachte vis).
Mocht je twee rode pepers echt teveel vinden dan laat je er gewoon eentje weg. Serveer met rijst en roergemakken groenten zoals taugé, rode paprika, Chinese kool of paksoi.
- 4 stukken kabeljauw van 125 gram
- 1 of 2 rode pepers
- 1 el verse geschilde gehakte gember
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 100 ml water
- 1.5 el suiker
- 3 el tamarinde pasta
- 1 el lichte sojasaus
- 3 el vissaus
- 2 lente-uitjes
- 2 el gedroogde of kleingesneden verse munt
- Verwarm de oven op 180 graden
- Leg de vis in een ovenschaal
- Schenk over elke vis wat olijfolie
- Bak in circa 15 a 20 minuten gaar
- Snij de pepers in de lengte open en verwijder de zaadlijsten
- Hak de peper heel fijn
- Giet een scheut olijfolie in een pan en bak de gember, rode peper en knoflook circa 1 minuut aan
- Roer de tamarindepasta los met het water, suiker, sojasaus en vissaus tot de suiker opgelost is
- Giet dit mengsel vervolgens in de pan
- Breng aan de kook en laat op hoog vuur circa anderhalve minuut inkoken zodat de saus wat stroperig wordt
- Voeg de munt toe en roer door de saus
- Snij de lente-uitjes in dunne repen
- Verdeel de vis over vier borden en lepel op elk bord wat van de saus
- Garneer met de lente-ui
- Lekker met rijst en roergebakken groenten
Geef een reactie