Lekkere vette hap op de markt
Je hebt soms van die momenten in het leven die doordrenkt zijn van nostalgie. Dat je bij het zien van een paars luchtbed ineens terugdenkt aan de eerste keer op vakantie zonder ouders (leg ik nog wel een keer uit). Of dat de geur van kokos je terugbrengt naar de jaren negentig, toen het drinken van Malibu nog wel hip was. Met deze blog neem ik jullie mee naar de markt uit mijn jeugd. Samen met mijn moeder gingen we elke vrijdagmiddag shoppen voor kaas, eieren en noten en scoorden dan meteen ook maar een portie kibbeling. Zo’n lekkere vette hap met remouladesaus waar je je vingers bij aflikte. Eigenlijk heb ik het sindsdien niet meer gegeten dus hoogtijd om deze aanval van nostalgie te tackelen. Een kant-en-klare portie kopen is uiteraard not done op een culinaire blog dus ik ging zelf aan de slag. Mijn liefde mocht de schuur in om de vis te frituren. Ik maakte er een frisse erwtenpuree bij en natuurlijk een remouladesaus. Met schoongelikte vingers type ik nu deze blog, want een ding is zeker, dit gaan we vaker doen.
- 400 gram kabeljauw
- 150 ml melk
- 100 gram bloem
- 10 gram viskruiden
- 1 eierdooier
- Peper
- Zout
- 500 gram diepvrieserwten
- Scheutje citroensap
- Peper
- Zout
- 1 sjalotje
- 1 dl mayonaise
- 1 el peterselie
- ½ el kappertjes
- 1 middelgrote augurk
- Scheutje augurkenvocht
- Zout en peper
- Snijd de vis in stukjes van 4 centimeter
- Bestrooi ze met de helft van de viskruiden en een flinke snuf peper en zout
- Meng in een kom de eierdooier met de bloem en de andere helft van de viskruiden
- Roer goed door elkaar
- Voeg dan langzaam de melk toe en blijf roeren tot een mooi glad beslag
- Verhit de frituurpan tot 180 graden
- Frituur de kibbeling 5 minuten tot ze knapperig goudbruin zijn
- Laat uitlekken op keukenpapier
- Kook de erwten in een laag water in 10 a 12 minuten gaar
- Giet af en bewaar het kookvocht
- Pureer met een staafmixer tot puree
- Voeg een deel van het kookvocht samen met de citroensap en peper en zout naar smaak toe en pureer nogmaals tot mooie gladde zachte puree
- De sjalot pellen en ragfijn snipperen
- De kappertjes fijnhakken
- De augurk in hele kleine blokjes snijden
- De peterselie fijnhakken
- Vermeng alle ingredienten in een kom en breng de remouladesaus op smaak met peper, zout en een klein scheutje augurkenvocht
Geef een reactie