Kiwi avontuur
Kennen jullie het programma: Ik vertrek? In dit programma vertrekt elke aflevering een dappere ziel met zijn hele hebben en houwen naar het land van zijn of haar dromen. Uiteraard gaat dat vaak gigantisch mis en zit je thuis als kijker met een grote lading leedvermaak op de bank. Lekker veilig en vertrouwd. Natuurlijk zijn er succesverhalen ten over, maar dat trekt natuurlijk geen hoge kijkcijfers. Daarom eens een ode aan een vriendin van mij die twee jaar geleden naar Nieuw Zeeland vertrok. Huis en haard liet zij achter om zich op 24 uur vliegen van vrienden en familie te settelen in het land der kiwi’s.
Na twee jaar is ze nog steeds verliefd. Niet op een kiwi, maar op de weidse natuur en de laid back levensstijl die zo anders is dan onze mijn-agenda-is-de-komende-maanden-vol-gepland maatschappij. Ik heb respect voor haar lef, want deze kaaskop zou denk ik allang met hangende pootjes het vliegtuig terug hebben gepakt.
Jammer dat Nieuw Zeeland net te ver is om elkaar zomaar even op te zoeken. Dan maar ergens in het midden afspreken. Hong Kong staat immers nog altijd op de bucketlist. Kunnen we daar samen deze gestoomde kip met cashewnoten en paksoi eten. Dit lichte en gezonde gerecht staat namelijk op elke Chinese menukaart. Lekker met een kom rijst en vooruit wat extra cashewnoten.
- 2 kipfilets
- Klein handje ongezouten cashewnoten
- 2 lente-uien, in ringetjes gesneden
- ½ rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
- 1 el fijngehakte gember
- 2 sjalotjes (1 sjalot, gesnipperd, 1 sjalot in dunne repen gesneden)
- 1 el oestersaus
- 1 el vissaus
- ½ el sesamolie
- Sap van 1 limoen
- 1 stronk paksoi
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 el fijngehakte gember
- 1 el oestersaus
- 1 el vissaus
- ½ el sesamolie
- Sap van 1 limoen
- ½ rode peper, zaadlijsten verwijderd en in ringen gesneden
- Maak een marinade van de gesnipperde sjalot, fijngehakte gember, oestersaus, vissaus, limoensap, fijngehakte rode peper en sesamolie
- Marineer de kip afgedekt in de marinade voor minimaal 30 minuten
- Zet een stoommand op een pan met een laagje kokend water
- Bekleed de stoommand met een op maat geknipt rond stuk bakpapier
- Leg het in dunne repen gesneden sjalotje in de mand
- Leg de gemarineerde kip erop en bedruip met de marinade
- Dek de stoommand af en stoom de kip in 10 minuten gaar
- Haal de kipfilets uit de stoommand en bestrooi met de cashewnoten en lente-ui en geef er de paksoi bij
- Maak dezelfde marinade (voeg alleen de rode peper niet toe) als voor de kip van de sjalot, gember, oestersaus, limoensap, sesamolie en vissaus
- Was de paksoi grondig en snij in kleine stukken
- Verhit 1 eetlepel van de marinade in een wok of grote pan en roerbak de witte stronk stukken van de paksoi in een paar minuten gaar
- Voeg dan de groene stukken paksoi toe en roerbak nog een minuut mee
- Blus af met de rest van de marinade en bestrooi met de rode peper
- Serveer bij de gestoomde kip
Geef een reactie