Meneer CurlsCulinair is het zat
“En nu ben ik het zat”, riep meneer CurlsCulinair terwijl hij met ferme hand op tafel sloeg. “Ik ben die culinaire liflafjes van de laatste tijd meer dan beu.” Daarmee lieve lezers, bedoeld hij dus mijn salades, soep en slanke visgerechten. Beteuterd keek ik naar mijn gerecht van die avond. Weliswaar een kipgerecht, maar ook dat was niet stoer genoeg.
Vlees met een groot stuk bot moest er op tafel komen. Van dat vlees dat uren moet sudderen en pruttelen op laag vuur tot het van malsheid van het bot valt. Tja, nu is zo’n vleesgerecht natuurlijk wel de winterkost bij uitstek als de temperaturen onder het vriespunt dalen. Bij mijn favoriete Islamitische slagerij kocht ik een lamsbout met daaraan een lekker groot stuk bot. Als je iets doet, dan maar meteen goed, nietwaar!
Ik zette de tajine op het fornuis en braadde hierin de lamsbout rondom bruin. Daarna alle groenten erbij en het deksel erop. Vier uur lang keerde ik dit lammetje elk half uur om. Dit was nog eens koken. Mijn Marokkaanse buren staken hun neus al buiten de deur, zo lekker begon het te ruiken in en om het huis. Vergenoegend wreef meneer CurlsCulinair in zijn handen. Now we are talking. Dat er die avond gesmuld werd, mag wel duidelijk zijn. Serveer met couscous en eventueel een frisse groene salade.
PS: Dat dit verhaal niet geheel op de feiten gebaseerd is mag wel duidelijk zijn.
Ten eerste slaat meneer CurlsCulinair ten nimmer met zijn hand op tafel en ten tweede eet hij alles met liefde op wat mevrouw CurlsCulinair hem voorschotelt.
- 1 lamsbout met bot van circa 800 gram
- 4 flinke tomaten
- 3 winterwortels
- 2 ui, gesnipperd
- 3 grote tenen knoflook, fijngehakt
- 200 gram kikkererwten uit blik
- 12 gedroogde abrikozen
- 3 el ras el hanout (te koop bij AH en bij Islamitische winkel)
- 1 tl kaneelpoeder
- 500 ml groentebouillon
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Handvol koriander of platte peterselie
- Verhit een scheut olijfolie in een tajine of stoofpan
- Braad de lamsbout aan alle kanten kort aan en haal dan uit de pan
- Doe de ui en knoflook in de tajine of pan en zet het vuur laag
- Bak nog een paar minuten tot de ui glazig is
- Voeg de ras el hanout en kaneelpoeder toe en peper en zout naar smaak en schep goed door het mengsel van ui en knoflook
- Leg dan de tomatenblokjes op het gerecht
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook
- Zet het vuur dan weer laag en leg de lamsbout in de bouillon en op de groenten
- Plaats het deksel op de tajine of pan
- Laat 3 uur zacht stoven
- Draai de lamsbout elk half uur om zodat de bout rondom gaar wordt
- Snij de wortels in de lengte doormidden
- Snij dan in stukken van 2 centimeter
- Voeg deze samen met de kikkererwten en abrikozen toe in de tajine of pan
- Laat nog 1 uur stoven
- Verwijder de deksel en strooi de koriander of peterselie over het gerecht
- Serveer met brood en couscous en eventueel een tomatensalade
Geef een reactie