Prioriteiten stellen – bier versus vriendin
Het is eindelijk gebeurd… Mijn grote liefde heeft zijn diploma gehaald. Nu denken jullie vast dat ik een toyboy van 18 aan de haak heb geslagen die net zijn havo-examen afgerond heeft. Nee, mijn liefde heeft naast zijn fulltime baan een deeltijdstudie in Communication and Multimedia Design gevolgd. Vier jaar lang bikkelde hij door, soms met bloed, zweet en tranen. En niet alleen bij hem, ik zat ook regelmatig in de stress en probeerde te helpen waar ik kon. Toen de verdediging dan ook was afgelopen keek ik elke minuut gestrest op mijn telefoon. Wat duurde het lang voordat hij mij het verlossende telefoontje gaf. Dit moest wel foute boel zijn. Wat bleek lieve lezers, meneer zat gezellig een biertje te drinken op het terras. Hij was mij even vergeten in te lichten. Gelukkig maakte de champagne die avond een hoop goed. En bij een feestdag hoort een feestmaal, dus deze Spaanse kip met korst van manchegokaas viel goed in de smaak. Lekker met een stoofpot van groenten en wat brood.
- 4 kipfilets
- 1 stuk manchegokaas van 250 gram
- Handvol panko (of anders grof broodkruim)
- 2 eieren
- Handvol bloem
- Peper
- 6 tomaten
- 2 rode paprika's
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder (of anders gewone paprikapoeder)
- 250 ml zonnebloemolie
- 1 eierdooier
- 3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
- 1tl mosterd
- Scheutje citroensap
- Paar druppels tabasco (optioneel)
- Marineer de kipfilets een uur in de karnemelk
- Dep ze daarna bijna droog
- Snijd de kipfilets in de lengte door de helft
- Rasp de kaas en meng met de panko of broodkruim en strooi op een bord
- Strooi de bloem op een ander bord
- Klop de eieren los in een kom
- Haal de kip door de bloem, vervolgens door het ei en rol dan door het kaas/panko mengsel en zorg dat de hele kip bedekt is
- Leg dan op een met bakpapier beklede ovenplaat
- Doe hetzelfde met de overige 7 stukken kip
- Bak de kip in 25 minuten knapperig en goudbruin in de oven
- Snijd de paprika's in repen en verwijder de zaadlijsten
- Snijd de tomaten in partjes
- Snijd de uien in ringen
- Hak de tenen knoflook fijn
- Verhit een scheut olijfolie in een grote pan waar een deksel op past
- Fruit de knoflook en de ui een paar minuten aan
- Voeg dan de paprikareepjes en stukken tomaat toe
- Voeg het gerookte paprikapoeder en chilipoeder toe
- Schep alles goed door elkaar
- Laat de groenten 45 minuten stoven met deksel op de pan op heel zacht vuur
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn
- Doe de eierdooier samen met de fijngehakte knoflook, mosterd en citroensap in een kom
- Roer door elkaar zodat de ingrediënten met elkaar vermengd zijn
- Klop met een mixer of garde de olie er in kleine straaltjes doorheen
- Dit proces duurt ongeveer 5 minuten
- Het resultaat is een lobbige witte romige saus
- Voeg voor wat extra pit een paar druppels tabasco toe
Geef een reactie