Licht en gezond
Wie van jullie wel eens in Griekenland is geweest heeft vast wel eens moussaka gegeten. Dit welbekende gerecht staat bijna op elke kaart van de plaatselijke restaurants. Traditioneel bestaat het ovengerecht uit laagjes aardappel en aubergine met gehakt en een laag bechamelsaus. Lekker, maar wel machtig en niet heel gezond.
Niet echt geschikt als je nog leuk in je vakantie outfit over de boulevard wilt flaneren. Daarom vandaag deze lichte variant zonder aardappelen en met een slanke saus. Heb je toch de smaak van moussaka, maar zonder de extra kilo’s op de heupen.
Mocht je nu geen fan zijn van feta, wat natuurlijk mogelijk is, gebruik dan geitenkaas. Je zou zelfs de aubergine ook heel goed kunnen vervangen door plakjes courgettes. En het gehakt door vega gehakt. Experimenteer met de ingrediënten die jij het lekkerst vindt.
Schenk er een glas retsina bij en je waant je zomaar even op een Grieks terras.
- 300 gram rundergehakt
- 2 aubergines
- 1 blik tomatenpulp
- Scheut droge witte wijn
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 ui, fijngesneden
- 3 tl gedroogde oregano
- ¾ tl kaneel
- Peper
- Olijfolie
- 200 ml Griekse yoghurt
- 1 ei
- 1 tl maizena
- 50 gram feta
- Verwarm de oven op 200 graden
- Snij de aubergines in dunne ronde plakken
- Verhit een scheut olijfolie in een grote pan
- Bak de aubergines al omscheppend zacht
- Leg de plakken aubergine een passende ovenschaal (de plakken mogen elkaar overlappen)
- Verhit opnieuw een scheut olijfolie in de pan
- Bak de ui en knoflook circa 2 minuten glazig
- Voeg dan het gehakt toe en bak rul
- Voeg dan de inhoud van het blik tomatenpulp toe en een scheut witte wijn
- Roer alles door elkaar
- Voeg 2 tl oregano toe en de kaneel en peper naar smaak
- Roer nogmaals door elkaar
- Leg een deksel op de pan en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen
- Schep dan de saus over de aubergines in de ovenschaal
- Klop in een kom het ei los met de maizena en de yoghurt
- Verdeel dit mengsel over de saus (dit gaat makkelijk als je de bolle kant van een lepel gebruikt)
- Verkruimel de feta en strooi over de moussaka
- Strooi de laatste theelepel oregano over de feta
- Zet 25 a 30 minuten in de oven
- Lekker met gebakken aardappels en een frisse groene salade
Geef een reactie