Het ultieme comfort food
Januari… You hate it or you love it. Veel mensen verheugen zich op de koude winterse dagen en knisperend zonlicht. Zij halen vergenoegend hun schaatsen alvast uit het vet en de slee uit de schuur. Andere mensen zetten huiverend de verwarming nog maar een graadje hoger en hopen dat deze maand snel voorbij is. Wat nou sneeuw, ijs en kou. Zon, zee en strand is op hen meer van toepassing.
Of je nu van januari houdt of niet, je kunt je wel laven aan allerlei comfort food. Niets smaakt immers zo lekker als een hete mok chocolademelk met slagroom na een koude wandeling in het bos. Of maak eens een troostende maaltijdsoep of een stevige stamppot waar je je vingers nog net niet bij aflikt.
Voor mij staat januari in teken van stoofpotten, pittige curry’s en dampende koppen met soep. Ik trap af met dit gerecht dat iedereen kent, maar niet zo goed durft te maken. Ossenstaart koop je dan ook niet bij de supermarkt, maar bij de slager. En onder het mom van ‘nieuw jaar, nieuwe smaken’ staat dit stoofgerecht hopelijk snel ook een keer bij jou op tafel.
Het kost wel wat (stoof)tijd om de ossenstaart te bereiden. Dus maak het gerecht bij voorkeur in het weekend of op een vrije dag. Je huis gaat er in elk geval heerlijk van geuren en het resultaat is verbluffend lekker. Maak er een pastinaak/pompoen puree bij en serveer met aardappels en een salade.
- 800 gram ossenstaart
- 2 el bloem
- 1 el boter
- olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 winterwortels, in dunne plakjes gesneden
- 200 ml rode wijn
- 500 ml runderbouillon
- 1 kleine eetlepel gedroogde tijm
- 2 blaadjes laurier
- 500 gram pastinaak, in stukken
- ¼ pompoen, in stukken
- Peper
- Zout
- Bestrooi de ossenstaarten met zout en peper en bloem wentel ze door de bloem
- Verhit boter en olie in een pan en braad de ossenstaart rondom bruin
- Zet het vuur laag en leg de ossenstaart op een bord
- Stoof de ui en knoflook circa vijf minuten in het braadvet
- Voeg daarna de wortel toe
- Smoor dit geheel weer circa vijf minuten
- Blus af met rode wijn
- Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook
- Voeg de ossenstaarten, tijm en laurier toe
- Stoof de ossenstaart in circa acht uur gaar op laag vuur met de deksel op de pan
- Haal het gare vlees met bot uit de saus en pluk het van het bot.
- Laat de saus op hoog vuur circa tien minuten inkoken
- Voeg het vlees toe aan de saus en schep alles door elkaar
- Laat nog 15 minuten zacht pruttelen
- Kook de pompoen samen met de pastinaak in 15 minuten gaar
- Giet af en pureer met een staafmixer tot puree
- Breng op smaak met zout en peper
- Lekker met aardappels en een frisse salade
Geef een reactie