Lekker eten met je handen
Rendang is toch wel een van mijn lievelingsgerechten. Ik maakte het al eerder in de vorm van pulled rendang op een broodje met zoet/zure komkommer. Dat was een grote hit. Het duurt effe voordat het op tafel staat, maar dan kun je ook ongegeneerd aanvallen.
Over aanvallen gesproken… In gezelschap houd ik mij uiteraard in. Ben ik echter alleen aan tafel, dan eet ik het liefst met mijn handen. Dan smaakt het eten naar mijn mening gewoon veel lekkerder. Ik weet wel dat volgens de etiquette je alleen pizza en patat zonder bestek mag eten, maar dat weerhoudt mij er niet van om mijn handen vies te maken.
Dat daarmee ook menig kledingstuk aan het eind van de avond onder de vlekken zit, neem ik dan maar voor lief. Ik ben soms gewoon geen dame. Bij mij begint de dag vaak hoopvol met de mascara netjes op de wimpers en de spijkerbroek vlekvrij. Gedurende de dag verschijnen er miraculeuze kreukels in mijn blouse en is mijn mascara uitgelopen tot panda-proporties. Ook als ik niet in de regen heb gelopen. Wellicht is de afstand tussen mij en een dame zijn gewoonweg te groot. Alsof je een poedel wilt maken van een yak.
Eet dit gerecht echter zoals jij het wilt. Met rijst en pittige sperziebonen. Met mes en vork, lepel en vork of desnoods met stokjes. En de restjes lekker met je handen. Maar alleen als er niemand kijkt.
- 500 gram runderriblappen
- 100 ml runderbouillon
- 1 pakje boemboe rendang (of zelf maken)
- Rijst
- 4 tl korianderzaad (ketoembar)
- 4 tl komijnzaad (djintan)
- 12 kemirienootjes
- 2 eetlepels geelwortel (koenjit)
- Groot stuk galangal (laos), geschild
- Groot stuk gember (djahé), geschild
- 10 a 12 tenen knoflook, gepeld
- 2 el garnalenpasta (trassi)
- 7 sjalotjes
- 10 gedroogde lomboks (pepers)
- 400 gram sperziebonen
- 200 gram taugé
- 1 eetlepel olie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tl sambal oelek
- 2 el ketjap manis
- 1 tl bruine suiker
- 1 tl laos
- Haal het vlees uit de koelkast en leg in een ovenschaal.
- Giet drie eetlepels zonnebloemolie in de schaal
- Smeer het vlees in met 100 gram rendang boemboe en de zonnebloemolie tot het vlees rondom bedekt is
- Laat een half uur buiten de koelkast marineren met aluminiumfolie over de schaal
- Verwarm de oven op 110 graden
- Giet 100 ml runderbouillon over het vlees
- Dek opnieuw af met aluminiumfolie
- Zet de schaal dan in de oven
- Laat acht uur stoven
- Haal het vlees uit de oven en laat iets afkoelen
- Trek dan met twee vorken het vlees uit elkaar en wentel door de sappen in de schaal
- Dien op met rijst en de groenten
- Week de gedroogde pepertjes in heet water.
- Snijd de galangal, gember, geelwortel, knoflookteentjes en sjalotjes in kleine stukjes.
- Begin met de knoflook en een flinke snuf zeezout in de vijzel.
- Voeg nu de ingrediënten één voor één toe; zorg er eerst voor dat je een fijne pasta hebt, voordat je het volgende ingrediënt toevoegt.
- Voeg ook de kemirienoten en trassie toe aan de boemboe.
- Snijd de lomboks in stukjes en voeg deze ook toe.
- Vijzel weer goed tot je een fijne pasta hebt. (Je kunt ook alles in een blender gooien met een scheutje zonnebloemolie).
- Kook de sperziebonen in circa zes minuten bijna gaar en giet af
- Laat goed uitlekken
- Fruit de knoflook en ui in de olie in een wok even aan
- Roer de ketjap, sambal en laos door elkaar in een kommetje
- Voeg de bonen aan de wok toe en roerbak 3 a 4 minuten
- Voeg dan de taugé en het ketjap/sambal/laos mengsel toe en hussel alles goed door elkaar
- Verwarm nog 1 a 2 minuten en serveer bij de rendang
Geef een reactie