Laat de herfst maar komen
The last days of summer… Het zit er jammer genoeg weer op voor dit jaar. Ik ben namelijk een echte zomerliefhebber, groot zonaanbidder en als ik één seizoen moest kiezen voor de rest van het jaar kies ik de zomer, zonder twijfel.
Het leven is voor mij nu eenmaal mooier met een strak blauwe lucht, de geur van vers gemaaid gras en de energie die iedereen lijkt te hebben wanneer het zonnetje schijnt. Maar aan alles komt een eind, dus ook aan het dragen van slippers en de korte broek. Gelukkig leer ik de andere seizoenen ook steeds meer waarderen, want behalve de winter hebben de herfst en lente ook hun charme. Nu de herfst in aantocht is wordt het zoetjesaan tijd om die lekkere dikke sjaal te pakken, op de bank te kruipen met fijne warme sokken aan en een grote mok warme chocolademelk.
Ook gerechten mogen weer iets gevulder en zwaarder. We willen comfort food en geen lichte liflafjes. Ik heb weer zin in hete curry’s, ovenschalen met lasagne en gevulde zoete aardappels.
Het recept van vandaag heeft ook al een beetje dat ‘comfort’ gevoel: een verwarmende soep, licht pittig, gevuld met noodles, groenten en garnalen. Heerlijk om zo uit de kom te slurpen. Want dat mag bij een soep gevuld met noedels. Kijk wel uit in welk gezelschap je je bevindt, want er zijn mensen die al dat geslurp slecht kunnen waarderen.
- 125 gram champignons, in dunne plakjes gesneden
- 100 gram taugé
- 300 gram roze garnalen
- 2 lente-uitjes, fijngesneden
- 1 rode ui, fijngehakt
- 2 knoflookteentjes, fijngehakt
- 1 cm verse gember, fijn gesneden
- 150 rijstnoedels
- 500 ml kippenbouillon
- 2 eetlepels rode currypasta (of meer/minder naar smaak)
- zonnebloemolie
- 1 blikje kokosmelk
- 15 ml zoete chilisaus
- 30 ml vissaus
- sap van 1 limoen
- 2 hardgekookte eieren
- Verhit een beetje zonnebloemolie in een grote wok en bak hierin de garnalen in twee minuten gaar Verwijder de garnalen uit de pan en houd ze apart tot later gebruik
- In dezelfde pan voeg je nu iets meer olie toe, en fruit hierin de ui aan totdat deze mooi zacht is
- Voeg de knoflook en verse gember toe, bak dit een halve minuut mee en voeg dan de rode currypasta toe
- Bak deze een minuut mee (alle aroma’s komen zo goed vrij) en voeg vervolgens de champignons toe
- Bak circa een minuut op middelhoog vuur
- Zet het vuur laag en voeg de kippenbouillon toe en roer er de zoete chilisaus en vissaus doorheen
- Voeg de noedels toe en laat het geheel zachtjes koken tot de noedels zacht zijn
- Doe de garnalen (en al het sap wat er bij hoort) terug in de pan, roer er nu de kokosmelk doorheen
- Roer het geheel door en laat nog 15 minuten op zacht vuur pruttelen
- Haal de pan nu van het vuur en knijp de limoen uit boven de soep
- Verdeel de taugé over twee diepe soepkommen en schenk de soep op de taugé
- Top de soep af met de lente-ui en een hardgekookt ei.
Geef een reactie