Geef het de tijd
Op het moment dat ik deze blog type, heeft het KNMI code oranje uitgegeven. En inderdaad, ik ben blij dat ik vanavond de deur niet meer uit hoef. Centimeters dikke sneeuw heeft zich in Nederland opgestapeld. De snelwegen staan vol files en de NS zit met de handen in het haar. Uitvallende treinen, vertragingen en gestrande reizigers zijn het gevolg van de aanhoudende sneeuwval.
Ik trok vanmorgen mijn moonboots aan en glibberde naar de supermarkt. Er moest toch brood op de plank komen. Of eigenlijk deze stoofpot met gorgonzola. Want wat is er nu meer huiselijk dan een dik pak sneeuw, warme sloffen en de geur van een behaaglijke stoofpot in de keuken.
Het geheim van een goede stoofpot is tijd. Laat het vlees gerust vier uur lekker pruttelen op het laag vuur. Wordt het alleen maar beter en malser van. Denk niet, dat doe ik effe tussendoor, want geloof me, daar trapt een runderriblap niet in. Maak dit gerecht dus op een vrije dag of de avond van te voren. Hoef je het de volgende dag alleen nog maar zachtjes op te warmen.
Serveer er een pompoenpuree bij en gebakken aardappels.
- 450 gram runderriblappen
- 3 rode uien
- 100 gram gorgonzola plus vier plakjes extra
- 1 el bloem
- 40 gram boter
- Zwarte peper uit de molen
- Snij de uien in ringen
- Snij het vlees in blokjes
- Verhit de boter in een grote pan waar een deksel op past
- Braad het vlees al omscheppend in 2 minuten rondom bruin
- Maal er wat peper uit de molen over heen
- Voeg de uien toe en bak al omscheppend nog een minuut mee
- Strooi de bloem over de uien en het vlees en meng goed door elkaar
- Snij 50 gram gorgonzola in plakjes en voeg toe aan de pan
- Giet er vervolgens zoveel warm water in de pan tot het vlees net onder staat
- Doe de deksel op de pan en laat op zacht vuur 4 uur pruttelen
- Haal dan het vlees uit de pan en laat het stoofvocht op hoog vuur tot de helft inkoken
- Voeg dan het vlees weer toe
- Verkruimel dan de resterende 50 gram gorgonzola in de pan en schep goed door elkaar tot de gorgonzola gesmolten is
- Verdeel de stoofpot over twee diepe borden of kommen en verdeel over elke kom nog twee plakjes gorgonzola
- Lekker met pompoenpuree en gebakken aardappels
Geef een reactie