Duizelingwekkende diepte
Als je niet op vakantie gaat dan moet je toch wat verzinnen om jezelf te vermaken. Dan wordt toeristje spelen in eigen stad plots een aantrekkelijk plan. Zo geschiedde het dus dat de mister en ik op een zonnige zaterdag de toren ‘Lange Jan’ van Amersfoort beklommen. 364 treden op en – mits je geen suïcidale neigingen hebt – uiteraard ook 364 treden af. Op de weg omhoog kregen we van onze gids een korte geschiedenisles over het ontstaan van de op twee na hoogste toren van Nederland. Eenmaal op de top kwam ik erachter dat ik ineens last heb van hoogtevrees. Ik moest denken aan die quote van Nietsche uit de onderwaterfilm The Abyss; “If you stare into the abyss, the abyss stares back at you.” Zo voelde ik me daar op de top. Alsof ik in een eindeloze diepte keek met monsterlijke waterspuwers om me heen. Ik was dan ook blij toen ik weer veilig beneden was. Thuis wilde ik het vakantiegevoel nog wel even vasthouden en grilde ik mijn sardientjes uit de diepte in de oven. Lekker met gestoofde groenten (piperade) en knapperig brood.
- 6 tomaten
- 2 rode paprika's
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder (of anders gewone paprikapoeder)
- 8 a 10 gefileerde sardientjes
- 2 citroenen
- Snijd de paprika's in repen en verwijder de zaadlijsten
- Snijd de tomaten in partjes
- Snijd de uien in ringen
- Hak de tenen knoflook fijn
- Verhit een scheut olijfolie in een grote pan waar een deksel op past
- Fruit de knoflook en de ui een paar minuten aan
- Voeg dan de paprikareepjes en stukken tomaat toe
- Voeg het gerookte paprikapoeder en chilipoeder toe
- Schep alles goed door elkaar
- Laat de groenten 45 minuten stoven met deksel op de pan op heel zacht vuur
- Zet de ovengril aan
- Leg de sardientjes op een ovenrooster
- Besprenkel ze met het sap van 1 citroen
- Zet 10 minuten onder de gril tot het vel een beetje begint de bubbelen
- Haal ze eruit en dien op met de andere citroen die je in schijven gesneden hebt
Geef een reactie