Visbakken
Vandaag eten we lekker Hollands. Veel mensen vinden een vis bakken lastig en durven het niet aan. Maar het is echt niet zo moeilijk, geloof me! Koop in elk geval verse vis en het liefst met (eetbare) vel.
Ik kocht deze schol met zijn typische groenbruine huid met oranje vlekken bij de visboer op de markt. Zorg dat je een pan hebt waar de vis goed inpast. En roomboter mensen. Een vis moet zwemmen en niet alleen in witte wijn. Kerf ook het vel een paar keer in om opkrullen te voorkomen tijdens het bakken. Bak altijd eerst op de velkant en draai de vis dan heel voorzichtig om. Bak dan nog een paar minuten op de huidkant. De boter waarin je de vis gebakken hebt kun je later wat losroeren en nog wat extra boter aan toevoegen voor een smeuïge saus over je vis. Geef er nog een flinke schijf citroen bij en meer heb je niet nodig.
Ik roosterde er wat krieltjes bij in de oven en maakte gegratineerde spruitjes. Ook lekker Hollands. Ik gebruikte schol, maar je kunt ook kabeljauw nemen of dorade, of makreel, net waar je zin in hebt!
- 800 gram spruitjes
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 400 ml melk
- 130 gram geraspte oude kaas
- 4 schollen
- 2 klontjes boter
- 2 el olijfolie
- Bloem
- 500 gram krieltjes
- Olijfolie
- Zout
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Maak de spruitjes schoon en kook in een laag water in 10 minuten gaar
- Giet af en leg ze in een ovenschaal naast elkaar
- Smelt de boter in een steelpan
- Zet het vuur dan laag
- Voeg de bloem toe en roer goed door
- Blijf circa drie minuten roeren
- Giet dan langzaam de melk erbij terwijl je blijft roeren
- Nu heb je een roux
- Voeg de kaas toe en blijf roeren tot alle kaas opgenomen is en je een gladde saus hebt
- Giet de saus over de spruitjes
- Zet de spruitjes 15 minuten in de oven tot de kaassaus goudbruin kleurt
- Dep de schol droog met keukenpapier
- Kerf het vel enkele keren diagonaal in met scherp mes
- Haal de vis aan beide kanten door een bord met bloem en klop het overtollige bloem eraf
- Verhit een klont boter en 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan
- Leg twee schollen op de velkant in de pan
- Bak 4 minuten
- Draai om en bak nog 3 minuten op de huidkant
- Haal de schollen uit de pan en dek af met aluminiumfolie
- Bak zo nog twee schollen
- Verwarm de oven op 180 graden
- Halveer de krieltjes en leg ze in een ovenschaal
- Besprenkel ruim met olijfolie
- Strooi er zout naar smaak over
- Zet 45 minuten in de oven
Geef een reactie