Spaghetti, maar net niet
Tot voor kort kon je er maar moeilijk aan komen. Ik heb het over de spaghettipompoen. Was het vorig jaar nog een ware zoektocht, dit jaar zie ik ze in grote getale bij de supermarkt in het schap liggen. Het leuke van de spaghettipompoen is namelijk dat je het vruchtvlees na bereiding los kunt trekken met een vork en het op deze manier op spaghetti lijkt. Lekker koolhydraatarm en hartstikke gezond. Je eet zo 300 gram groenten weg.
Je begrijpt, dat moest ik eens uittesten. Ik kocht een pompoen en besloot er een traditionele bolognese saus bij te maken. Puriteins Italië draait zich vast om in hun graf, want deze saus mag officieel alleen bij tagliatelle geserveerd worden. Ik lapte dat vanavond aan de Italiaanse laars.
Saus stond lekker te pruttelen en de oven was voorverwarmd. Ik sneed de pompoen doormidden waarna ik de pitten verwijderde. Dat was nog effe een klusje, maar al schrapend met een lepel gaat dat nog het beste. Daarna de oven in en drie kwartier later heb je een pompoen waar je dus spaghetti slierten van kunt trekken. Tja, tijdens het lostrekken van het vruchtvlees stuitte ik nog op vele pitten die ik met mijn handen moest verwijderen. Een vuurvaste hand is dan ook geen overbodige luxe in dit gerecht. Daarna de bolognese saus erbij en flink wat geraspte kaas.
Was het lekker? Ja. Alhoewel mijn liefde de real deal prefereert. Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat ik de hele hype ook niet zo snap. Het blijft uiteindelijk gewoon pompoen. Maar die smaak past verrassend goed bij bolognese saus. Dat dan weer wel.
- 1 spaghettipompoen (AH)
- 250 gram rundergehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 ui, gesnipperd
- ½ winterwortel, fijngehakt
- 1 tl gedroogde oregano
- peper
- zout
- Olijfolie
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Halveer de pompoen en verwijder de pitten
- Leg de pompoen met de snijkant naar beneden in een ovenschaal
- Rooster de pompoen circa 45 minuten in de oven
- Verhit een scheut olijfolie in een grote pan
- Bak de uien, knoflook en wortel even aan en laat 10 minuten op zacht vuur pruttelen
- Voeg dan het gehakt toe en zet het vuur hoger
- Bak het gehakt al omscheppend rul
- Voeg dan het blik tomatenblokjes toe en de oregano
- Breng op smaak met zout en peper
- Zet het vuur laag en laat de saus minimaal een half uur stoven
- Haal de pompoen uit de oven en trek het vruchtvlees met een vork in draden zodat het op spaghetti lijkt
- Meng het vruchtvlees met de saus en verdeel dit mengsel over de twee pompoenhelften
- Rasp er oude kaas overheen en zet nog 5 minuten terug in de oven totdat de kaas gesmolten is
- Lekker met een frisse salade
Marije
Heerlijk! Lekker gezond en makkelijk te maken.
Yvette Jaarsma
Dank je wel!