Een tajine vol groenten
Tajines zijn heerlijke Marokkaanse stoofpotten die zeer rijk van smaak zijn en in allerlei variaties voorkomen; met kip, vis, rund- en lamvlees. Altijd gecombineerd met groenten, verse kruiden zoals koriander en heel veel oosterse specerijen. Uiteraard kun je ook alleen groenten gebruiken om een vegetarische maaltijd te bereiden. Van origine wordt dit gerecht in een Tajine gemaakt. Deze aardewerken pan met puntige deksel is bij elke kookwinkel verkrijgbaar. Xenos heeft echter ook goede betaalbare exemplaren. Maar als je geen zin hebt om een tajine aan te schaffen volstaat een gewone pan met deksel ook.
Hieronder volgt een vegetarisch recept voor tajine met wortel en abrikozen. Traditiegetrouw eet je een tajine gerecht samen van één grote schaal door steeds met een stukje brood wat van de stoofpot te nemen. Let wel op, ook hier gelden tafelmanieren. Je mag namelijk volgens de etiquette alleen van het stukje schaal direct voor je pakken. Dus jezelf niet stiekem de portie van je buurman toe-eigenen. Hoewel dat wel heel verleidelijk is…
- 4 flinke tomaten
- 3 winterwortels
- 2 ui, gesnipperd
- 3 grote tenen knoflook, fijngehakt
- 200 gram kikkererwten uit blik
- 12 gedroogde abrikozen
- 3 el ras el hanout (te koop bij AH en bij Islamitische winkel)
- 1 tl kaneelpoeder
- 500 ml groentebouillon
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Handvol koriander of platte peterselie
- Verhit een scheut olijfolie in een tajine of stoofpan
- Voeg de ui en knoflook toe en zet het vuur laag
- Bak nog een paar minuten tot de ui glazig is
- Voeg de ras el hanout en kaneelpoeder toe en peper en zout naar smaak en schep goed door het mengsel van ui en knoflook
- Leg dan de tomatenblokjes op het gerecht
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook
- Zet het vuur dan weer laag en plaats het deksel op de tajine of pan
- Laat 1 uur zacht stoven
- Snij de wortels in de lengte doormidden
- Snij dan in stukken van 2 centimeter
- Voeg deze samen met de kikkererwten en abrikozen toe in de tajine of pan
- Laat nog 1 uur stoven
- Verwijder de deksel en strooi de koriander of peterselie over het gerecht
- Serveer met brood en couscous en eventueel een tomatensalade
Geef een reactie