Alle smaken op een rij
Als de wereld geheel overzichtelijk zou zijn dan bestaan er in mijn optiek twee soorten mensen. Zij die van zoet houden en zij die zich onder de niet-zoetekauwen scharen.
Alhoewel, degene die zeggen dat ze tot de laatste categorie behoren, geloof ik toch niet helemaal. Volgens mij word je al in de baarmoeder geprogrammeerd om van suiker te houden.
Helaas is de wereld niet overzichtelijk en zijn zoet en hartig soms niet zo streng te scheiden. Er zijn namelijk oude kookboeken bekend waarin zoet en hartig de hele maaltijd door gecombineerd worden. De laatste eeuw is deze combinatie alom ook zeer geliefd. Denk aan een salade met peer en gorgonzola, chocola met zeezout en karamel, een boterham met jam en kaas en een pannenkoek met spek en zoete rozijnen. Het kan en mag allemaal.
Het enige waar ik nog altijd niet over uit ben is pindakaas. Tot welke categorie hoort dit product? Stel je ‘moet’ van jezelf eerst een boterham met hartig beleg eten en daarna ‘mag’ je over op een bammetje zoet. What to do? Pindakaas is niet zoet, maar ook niet echt hartig. Hoe denken jullie daarover?
In deze Thaise vispakkertjes zijn de smaken gelukkig wel duidelijk herkenbaar. Het zure komt van de limoen en het zoetje van de gember en kokosmelk. Je hoeft geen extra zout in dit gerecht te doen, want daar zorgt de sojasaus al voor. Zoet, zuur, zout, pittig en fluweel zacht zijn dus goed vertegenwoordigd. Serveer er witte rijst bij en een lekker Thais biertje.
- 600 gram pangasiusfilet
- 5 cm verse gember
- 400 gram champignons in plakjes
- 200 gram tauge
- 2 teentjes knoflook gepeld en fijngehakt
- 2 rode pepers zonder zaadjes, fijngehakt
- 2 limoenen gehalveerd
- 2 el sesamolie
- 4 el sojasaus
- 250 ml kokosmelk
- Handvol pinda’s
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Schil de gember en hak de gember fijn
- Leg 4 vellen bakpapier naast elkaar
- Leg op elk vel 100 gram champignons en 50 gram taugé
- Leg op dit bergje 125 gram vis met de knoflook, pepertjes en de gember
- Knijp hierboven een halve citroen uit, besprenkel met ½ el sesamolie en 1 el sojasaus
- Vouw het bakpapier al wat samen en voeg per pakketje 6 eetlepels kokosmelk toe
- Bind het daarna dicht met keukentouw
- Leg de pakketjes in een grote ovenschaal en zet ze 25 minuten in de oven
- Open de pakketjes en leg de overige limoenpartjes op de vis
- Strooi er wat pinda’s overheen
- Lekker met rijst
Timothy
Wat een heerlijk recept is dit. Gister geprobeerd en voor mijn vriendin gemaakt. Ook zij heeft ervan genoten. Bedankt!
Yvette Jaarsma
Wat leuk om te horen!!!! Ik vind het zelf ook en heel lekker gerecht. Dank je wel!