Alvast oefenen voor de kerst
Kom jij ook wel eens in van die hippe tenten? Je kent ze wel, van die net geopende restaurants waarin ineens de hele stad te vinden is. Je bent een ware kneus als je daar nog geen liflafje van het een of ander gegeten hebt. Want dat is tegenwoordig de trend. Samen diverse hapjes delen en wijn drinken uit wijnlanden, die zo nieuw zijn dat er nog niet eens druiven groeien.
Voor,- hoofd- en nagerechten zijn hopeloos ouderwets. We laten ons tegenwoordig verrassen door de chef die ons een arsenaal aan gerechten voorschotelt. Geen vijf gangen, geen zeven, nee, maar liefst tien gangen moest ik laatst verorberen. Zo stuitte ik al op een chef’s menu, een tasting menu en op, het moet niet veel gekker worden, The Full Monty.
Chefs goochelen als ware tovenaars de gerechten door elkaar. Je wordt er nog net niet duizelig van daar aan je tafel. Het ene gerecht is nog verrassender dan het andere. Je wordt willoos deelgenoot van de soms bizarre ontdekkingsdrang van de keuken. Zo langzamerhand snak ik naar de eenvoud van een rechttoe rechtaan maal zonder poespas.
Voor wie zijn of haar gasten wel eens wilt verrassen, is dit gerecht the bomb. De bietjes worden geroosterd in de oven en worden daardoor heerlijk zoet. De crème van feta is een mooie zoute tegenhanger van de zoete bietjes. De gedroogde appelchips geven een bite aan de zachte vis die lekker gekruid uit de oven komt.
Doe dus gewoon even alsof je deze blog niet hebt gelezen als je bij mij komt eten. Act surprised!
- 100 ml zonnebloemolie
- 3 tenen knoflook, gepeld
- 8 kleine gekookte bietjes
- 2 tl knoflookpoeder
- Knoflookolie
- Zout
- Gemalen zwarte peper
- 1 grote appel (Jonagold)
- 2 tl citroensap
- 2 tl water
- 4 kabeljauwfilets
- 2 tl pul biber (of paprikapoeder)
- 2 tl tijm
- 4 tl knoflookolie
- Gemalen zwarte peper
- 100 gram feta
- 50 ml water
- Verwarm de zonnebloemolie in een steelpan met de gepelde knoflooktenen op laag vuur
- Laat 15 minuten zachtjes pruttelen
- Verwijder dan de knoflook
- Verwarm de oven op 200 graden
- Snij de bieten in dunne plakken en verdeel over een met aluminiumfolie beklede bakplaat
- Kwast de bietjes in met de knoflookolie zodat ze een mooi glanzend laagje hebben
- Verdeel de knoflookloeder over de bietjes
- Maal er zout en peper naar smaak overheen
- Zet 45 minuten in de oven
- Verwarm de oven op 100 graden
- Verwijder het klokhuis met een appelboor (hoeft niet perse)
- Snij de appel in dunne schijven
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Leg de appelschijven op het bakpapier en kwast ze in met water en citroensap
- Zet vier uur in de oven totdat ze mooi opkrullen en krokant zijn
- Verwarm de oven op 180 graden
- Leg de kabeljauwfilets in een ovenschaal en bestrijk elke filet met een theelepel knoflookolie
- Strooi de pul piber, tijm en peper (naar smaak) over de vis
- Zet 12 tot 15 minuten in de oven
- Mix met een staafmixer de feta met het water tot een gladde crème
Geef een reactie