Lente op mijn bord
Nu het voorjaar al voorzichtig om de hoek komt kijken, wordt het zoetjes aan tijd voor lichte gerechten. Weg met de stamppotten en erwtensoep. Ik wil de lente op mijn bord. En wat is er dan beter dan een visgerecht uit de oven? Niets toch! Daarom vandaag gerolde filet van schol met garnalen en venkel als vulling. En omdat we ook wat kleur willen na de winterdagen maakte ik ook een dieprode saus van kreeft. Je kunt heel culinair aan de slag met het koken van de karkassen van kreeften of schaaldieren of iets minder culinair, een beetje smokkelen met een kreeftenbisque uit de suup. Ik deed het laatste en maakte van de bisque een heerlijke saus door de deze te mengen met een roux (mengsel van meel en boter). Nog wat extra venkel erbij en een knisperend droog wit wijntje en het voorjaar kan beginnen.
- 200 gram scholfilets (meestal drie scholfilets in een pak)
- 100 gram roze garnalen
- 2 venkelknollen
- 250 ml kreeftenbisque (Albert Heijn)
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- Peper
- Zout
- Snijd een venkelknol in grove stukken
- Bewaar het groene loof
- Kook in een bodempje water in 15 minuten gaar
- Giet af en pureer met een staafmixer tot een gladde massa
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Pureer ook de garnalen
- Voeg de helft van de gepureerde venkel bij de garnalen en roer goed door elkaar
- Bewaar de andere helft van de mousse
- Halveer de scholfilets in de lengte
- Bestrijk elke helft met wat van de garnalen/venkelmousse
- Rol de filets op en zet vast met een prikker of bind er wat keukentouw omheen
- Leg de zes rolletjes in een ovenschaal
- Giet er een beetje witte wijn in
- Verwarm de oven op 180 graden
- Zet de scholrolletjes 15 a 20 minuten in de oven
- Snijd de andere venkelknol in mooie stukken
- Kook deze stukken wederom in een laag met water met zout in 15 minuten gaar
- Smelt de boter in een steelpan
- Voeg dan langzaam de bloem toe tot je een roux hebt (een gladde massa)
- Voeg dan de bisque toe en meng met de roux tot een egale saus
- Voeg peper en zout toe en eventueel een scheutje witte wijn of cognac
- Haal de rolletjes uit de oven
- Leg drie mooie stukken venkel op een bord
- Schep wat van de overgebleven venkelmousse in de stukken venkel
- Leg naast elk venkelschuitje een rolletje vis
- Druppel de kreeftensaus rondom de rolletjes en venkelschuitjes
- Leg op elk rolletje wat venkelgroen
Geef een reactie