Herfstclichés
Wandelen onder een dak van rode en gele bladeren, spinnenwebben bedekt met dauw, eikels en kastanjes, pompoenen en soep. Dat zijn naast wollen truien, sloffen en warme chocomelk toch wel mijn favorieten van de herfst. Maar het allermeeste houd ik van de geur van een stoofpot die de hele dag gezellig op het fornuis staat te pruttelen. Ik had er ineens helemaal zin in. Deze Vlaamse variant is stroperig en een tikkie zoet. De kunst van boterzacht vlees in een stoofpot is de stooftijd. Tijd is echt je grote vriend. Niks geen drie uur, ik laat mijn stoofpotjes altijd minimaal vijf à zes uur stoven op het allerlaagste pitje. Geloof me, dat werkt altijd. Deze sukade stoofpot met abdijbier is overheerlijk met gevulde mini pompoentjes en dikke Vlaamse frieten met mayonaise. Dat deze mooie herfstdagen nog maar even mogen duren.
Op de achtergrond zie je al het bijpassende Halloween gerecht…
- 500 gram sukadelappen
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 plakken ontbijtkoek
- 1 el mosterd
- 1 el appelstroop
- 1 flesje donker abdijbier
- 50 gram boter
- Peper
- Zout
- Snijd het vlees in kleine blokjes
- Laat de boter smelten in een pan waar een deksel op past
- Braad het vlees in 2 minuten aan alle kanten bruin
- Voeg de ui toe en bak nog 1 minuut mee
- Voeg de stroop, mosterd en de blokjes ontbijtkoek toe en draai het gas op z'n laagste stand
- Giet het bier in de pan en roer voorzichtig door
- Plaats het deksel op de pan en laat 5 à 6 uur stoven
Geef een reactie