Kneuterigheid kent geen tijd
Weet je wat ik stiekem dus eigenlijk best wel gezellig vind… Gourmetten. You didn’t hear it from me… Noem het een guilty pleasure of gewoon lekker corny, maar ik vind het zelf bakken en braden in zo’n mini-pan leuk. Hele volksstammen zijn groot gebracht met deze gezelligheid, dus ik schaam me er ook niet voor, tis maar dat je het weet. Natuurlijk hoef ik echt niet iedere dag met die pannetjes in de weer, er zijn echt nog wel grenzen, maar zo af en zet ik het gourmetstel graag op tafel. Kneuterigheid kent immers geen tijd. Zalm, biefstukjes, shoarma, garnalen en meer van dat lekkers worden in rap tempo op die plaat gelegd, groenten in de pannetjes. Tenminste, zo doe ik het. Geen idee of dat ok wordt bevonden volgens de gourmet etiquette. Aangezien de vegetariër onder ons wil ook wel iets te nassen wil, voor hen deze walnoot en linzenburger met aioli. Maak ze gewoon wat kleiner en presenteer ze als mini-burgers.
- 100 gram walnoten
- 200 gram gekookte zwarte linzen uit blik
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 6 paddenstoelen of champignons
- half bosje koriander
- 2 el sesamzaad
- 1 el sojasaus
- 1 tl chilipoeder
- 2 el olijfolie
- 1 groot ei
- 50 gram havermout
- versgemalen peper en zeezout
- 4 broodjes naar keuze
- plakjes avocado
- Alfalfa
- Blaadjes sla naar keuze
- Mayonaise
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de linzen in een vergiet en was ze met water en laat uitlekken
- Verdeel de uitgelekte linzen over een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de oven totdat ze open barsten en knapperig worden
- Dit duurt ongeveer 20 minuten
- Haal het rooster uit de oven en laat de linzen een beetje afkoelen
- Rooster ondertussen de walnoten in een droge koekenpan
- Doe de geroosterde linzen, de walnoten, champignons, sjalot, knoflook, peterselie, sesamzaad, sojasaus, olijfolie en chilipoeder in de keukenmachine en meng door elkaar
- Als je geen keukenmachine hebt, snijd alle ingrediënten voor de burgers dan heel fijn en meng door elkaar in een kom
- Het linzenmengsel mag nog wel wat structuur houden
- Doe het linzenmengsel in een kom en breng op smaak met peper en zout
- Kluts het ei voeg toe aan het linzenmengsel samen met de havermout
- Meng alles door elkaar
- Zet een uurtje in de koelkast om het mengsel op te stijven
- Vorm vier linzenburgers van het mengsel
- Verhit een pan op hoog vuur met wat olijfolie (of prepareer het gourmetstel)
- Bak de linzenburgers een paar minuten per kant bruin en krokant
- Leg ze op een bakpapier in de oven en bak nog ongeveer 10-15 minuten (onderin het gourmetstel)
- Beleg met sla, alfalfa, avocado en eventueel mayonaise
Geef een reactie