Koolhydraatarme courgette met gehakt ovenschotel
Terwijl ik deze blog schrijf kijk ik mismoedig naar buiten. Overal ligt namelijk sneeuw. En nu moeten jullie weten dat ik de grinch ben van de sneeuw. IK HAAT SNEEUW!
Zo, dat is eruit! Kijk, als je gewoon lekker thuis zit met je dekentje op de bank, prima. Maar niet als je de weg of het spoor op moet. Dan is het toch echt zo gezellig niet meer. Overal bruine derrie en gladheid. Dan wil ik het liefst rechtsomkeert naar huis. Op naar de warmte! Op naar deze ovenschotel vol gezondheid. Nee, nu niet gelijk denken dat deze courgette met gehaktschotel nergens naar smaakt omdat je het woord gezond leest. Integendeel!!! Doordat je de courgette eerst gebakken hebt heeft deze een lekkere geroosterde smaak. Ook de toevoeging van kaneel is verrassend. De yoghurt geeft het gerecht een licht zuurtje terwijl de feta voor het zout zorgt.
Aubergine in plaats van gehakt
Mocht jij nu niet van courgette houden, wat natuurlijk kan. Gebruik dan aubergines die je in plakken snijd en even bakt. Je kunt de feta ook prima vervangen door zachte geitenkaas. En als je liever vegetarisch eet dan vervang je het gehakt door vega gehakt!
Deze kip met parmezaanse kaas schotel is ook heerlijk om op tafel te zetten. Of wat dacht je van een vegetarische groentetaart? Ook barstensvol gezondheid en koolhydraatarm!
- 300 gram rundergehakt
- 150 gram feta
- 2 courgettes, in plakken gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 ml tomatensaus
- 1 tl paprikapoeder
- 1 ei
- 200 ml Griekse yoghurt
- 1 tl maizena
- Snuf kaneel
- 1 el gedroogde oregano
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Verwarm de oven op 200 graden
- Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan of wok
- Bak de courgetteplakken al omscheppend lichtbruin
- Verdeel de courgette dan dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal
- Verhit opnieuw een scheut olijfolie in de pan en fruit de knoflook en ui even aan
- Voeg dan het gehakt toe en bak rul
- Voeg het paprikapoeder toe
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Voeg dan de tomatensaus toe
- Voeg de kaneel toe en roer alles door elkaar
- Zet het vuur laag en laat de saus 10 minuten pruttelen
- Verdeel de saus dan over de courgette
- Meng het ei met de yoghurt en maizena in een kom
- Verdeel over de saus
- Strooi de oregano over het yoghurtmengsel
- Verbrokkel de feta en verdeel als laatste over de ovenschotel
- Zet circa 25 minuten in de oven
- Lekker met knapperig stokbrood
Gemma
Feta staat niet in de ingrediënten lijst ……..dus terug naar de supermarkt zo jammer.
Yvette Jaarsma
Hallo Gemma, Dank je wel voor je reactie! Ik heb het gelijk aangepast. Sorry voor het ongemak. Hopelijk heb je er nog van genoten!
Groetjes, Yvette