Mijn held
Jonnie Boer, topchef van de Librije in Zwolle, is mijn held. Niet dat zijn poster aan de muur prijkt hier in huize CurlsCulinair, maar een diner bij zijn drie sterren restaurant staat toch wel heel hoog op mijn verlanglijstje. Helaas hangt er ook een behoorlijk prijskaartje aan de culinaire hoogstandjes die Jonnie schijnbaar moeiteloos op tafel zet. Dus als de spreekwoordelijke berg niet naar Mohammed komt, dan moet Mohammed zelf maar naar de berg. Of in mijn geval de keuken in met een recept van Jonnie himself. Geitenkaas lolly’s met een gelei van mosterd. Zo, dit meesterwerkje ging ik eens even tackelen. Ik kneedde balletjes van kaas met fijngesneden appel en bekleedde een eierdoosje met aluminiumfolie. Balletjes erin en opstijven in de vriezer. Gelei met appelsap en mosterd was ook geen hogere wiskunde en na een uurtje kon ik de ballen door de warme gelei halen. Weer laten opstijven en dan met een zwierig gebaar op tafel zetten. Tja, misschien moet ik toch even sparen voor de real deal. Want zoals de mister mooi zei: “Het smaakt naar geitenkaas met een homp mosterd.” Amen.
- 100 gram geitenkaas
- ½ geschilde Jonagold appel in hele fijne blokjes gesneden
- Peper
- 150 ml appelsap (mag biologisch, hoeft niet)
- 50 gram grove mosterd
- 2 gram agar agar (vegetarisch bindmiddel, koop je bij de toko)
- 10 gram maïzena
- Snijdt de appel in hele kleine stukjes
- Meng de appel met de geitenkaas en peper naar smaak in een kom tot een egale massa
- Bekleed een eierdoosje met aluminiumfolie
- Vorm van het appel/geitenkaas mengsel zes balletjes met je handen
- Steek in elk balletje een stokje
- Zet een uur in de vriezer
- Verwarm de mosterd en appelsap tot kookpunt
- Meng de maïzena met wat koud water tot het is opgelost
- Draai het vuur uit en roer de maïzena en agar agar door de appelsap/mosterd
- Roer goed door
- Haal de lolly's een voor een door de gelei en zet op een bord
- Laat nog een uurtje opstijven in de koelkast
- Lekker als amuse of voorgerecht
Geef een reactie