Thuis voor de buis
Alhoewel ik een echte fan van de zomer ben, heeft de herfst toch ook zo haar charme. Gezellig de kaarsjes aan als de schemering al vroeg invalt. Dikke sokken in warme laarzen en gebreide vesten in plaats van slippers en shirts. En als het regent hoef je lekker de deur niet uit, maar mag je gewoon thuis cocoonen. Als de zon schijnt voel ik toch die terrasdruk. Ik moet dan dat terras op want morgen kan het immers weer gaan regenen. Heb ik in de herfst geen last van. Dan blijf ik lekker thuis voor de buis. En met de intrede van de herfst skippen we ook gelijk die lichte gezonde salades. Ik wil stoofpot, soep en stamppot. Dus zo gezegd en gedaan. Ik bereidde een kabeljauw met andijviestampot van rauwe andijvie met een romige kaassaus. Wel met vis om toch nog een staartje nazomer mee te pakken. Straks als het echt vriest en kraakt rond kerst serveer ik het wel traditioneel met geroosterde worstjes. Maar hopelijk duurt dat nog wel effies…
- 300 gram andijvie
- 400 gram kruimige aardappelen
- 100 ml melk
- 4 stukken kabeljauw van 100 gram per stuk
- 1 el appelstroop of schenkstroop
- 40 gram bloem
- 40 gram boter
- 400 ml melk
- 130 gram geraspte kaas (is precies een zakje)
- 4 plakjes cheddarkaas
- Peper
- Zout
- Verwarm de oven op 180 graden
- Leg de kabeljauw in een schaal en druppel er de stroop overheen tot ze mooi glanzen
- Bestrooi met peper en zout
- Voeg een scheut witte wijn toe
- Zet 15 minuten in de oven
- Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar
- Giet af en stamp tot puree
- voeg de melk toe en roer door de aardappelen om het smeuïg te maken
- Voeg zout en peper toe
- Voeg nu de andijvie toe en mix goed met de aardappelen
- Laat als de boter smelten in een pan op een laag vuurtje
- De bedoeling is dat de boter volledig gesmolten is maar de boter mag zeker niet bruin worden
- helemaal vloeibaar moeten zijn
- Nu mag je de bloem toevoegen zorg er wel voor dat je alles goed roert tot een gladde massa (roux)
- Laat deze dan even op een laag vuurtje staan (circa 3 minuten)
- Als je alles drie minuten hebt laten garen dan voeg je de melk geleidelijk aan de roux toe
- Blijf het mengsel roeren tot het begint te binden
- Voeg nu geleidelijk de kaas toe terwijl je goed blijft roeren
- Ga door tot alle kaas opgenomen is en je een mooie egale saus hebt
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Leg de stamppot op een bord en leg het stuk kabeljauw op de stamppot
- Druppel er de kaassaus omheen
- Serveer de rest van de saus aan tafel
Geef een reactie