Groene vingers
Ik mag dan wel mijn weg in de keuken vinden, in de tuin is dat een heel ander verhaal. Daar ben ik hopeloos de weg kwijt tussen al die planten en bloemen. Wat is nu onkruid en wat niet? Mijn schoonmoeder (geboren met groene vingers) kwam laatst eten en je wilt toch een beetje doen alsof je een tuinhobbyist bent. Zo trok ik net voor haar komst een metershoge stengel uit de grond. Vijf minuten later keek ze me argwanend aan en vroeg waar die mooie plant was gebleven die zij in onze tuin had geplant. Oeps… daar ging mijn geloofwaardigheid. Een moestuin is dan ook niet aan mij besteed. En toen M in een onbewaakt ogenblik alle bieslook en peterselie verdonkeremaande was ik het zat. Ik kocht een bakje kruiden uit het koelvak van de super en maakte deze heerlijke wortelburgers. Laat iemand anders de tuin maar doen, ik blijf voortaan in de keuken.
- 400 g wortel
- Klein blikje kikkererwten
- ½ rode ui
- 1 el sesamzaadjes
- 1 el tahini (sesampasta)
- 2 tl komijn
- 1 ei
- 1 el olijfolie
- 50 g havermout
- ½ citroen (sap en fijngeraspte schil)
- zout en peper
- ½ komkommer in linten
- Feta
- Taugé
- Griekse yoghurt
- Waterkers
- 4 broodjes naar keuze
- Schil de wortel en rasp fijn
- Laat de kikkererwten uitlekken en maal ze grof in de keukenmachine
- Snipper de ui
- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan lichtbruin
- Meng de geraspte wortel met de kikkererwten, ui, tahini, sesamzaadjes, komijn, ei, olijfolie en havermout goed door elkaar
- Breng op smaak met citroensap, rasp en zout en peper
- Vorm vier gelijke burgers van het mengsel en leg ze in de koelkast om op te stijven
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Bak de burgers in circa 5 minuten in wat olie aan beide zijden bruin en laat ze nog 10 minuten verder garen in de oven
- Leg op elk broodje wat geschaafde komkommerlinten
- Daarop leg je de burger
- Top af met wat Griekse yoghurt, feta en de waterkers
Geef een reactie