Snacken uit eigen keuken
Ik trap af met het onlangs verschenen kookboek: Vet lekker van Danny Jansen. Danny laat in dit boek zien hoe rijk de Nederlandse streetfood cultuur is en dat het maken van welbekende snacks zoals de frikandel
del en friet helemaal niet zo moeilijk is.
Het boek beschrijft tot in de puntjes hoe je een homemade kapsalon maakt of een berenklauw met saus. In 269 pagina’s komen alle bekende snacks uit de vitrine van de snackbar likkebaardend aan je voorbij. Niks geen kant en klare diepgevroren slappe aftreksels, maar zelfgemaakte bouillon voor de kroketten, bladerdeeg voor de kaassoufflés en zelfs het driekleuren raketijsje komt voorbij.
Het boek begint met een voorwoord van Danny zelf en schetst daarna doormiddel van een fry-line een reis door de (snack)tijd. Leuk om te lezen hoe sommige iconische snacks van nu in de loop der jaren zijn ontstaan. Daarna volgen de recepten die verdeeld zijn in elf hoofdstukken. Patat, Kroketten, Frikadellen, Van alles wat, Op een stokje, In een jasje, Slaatjes, Sauzen, Milkshakes & ijsco’s, How to’s en tips en de Snackipedia. Vooral het laatste hoofdstuk vond ik een uitdaging om te lezen want weet jij wat een friet waterfiets is? Of een patatje trammelant? Nee? Ik tot voor kort ook niet. Na het lezen van Vet lekker ben jij een echte koning of koningin van de snacks uit eigen keuken.
Ik vind het boek duidelijk ingedeeld en mooi simpel vormgegeven. Of ik zelf frikadellen en kroketten ga maken, dat weet ik nog niet, maar ik denk dat meneer CurlsCulinair deze snackbijbel zeker op zijn nachtkastje gaat leggen.
Het boek is te koop voor 20 euro bij diverse (online) boekhandels.
Geef een reactie