Hellingproef
Aan taart kleven herinneringen. Bij het zien van een slagroom/mokkataart denk ik aan mijn kleuterjaren. Op die kinderfeestjes kocht mijn moeder altijd zo’n half-om-half taart om alle feestgangers tevreden te houden. In de pre-puber jaren vond ik die taart veel te kinderachtig en koos ik voor stoere appeltaart. Maar alleen die van de Hema was goed genoeg, waarop mijn moeder dan braaf op haar fiets stapte om aan mijn wens te voldoen. Bij mijn oma kregen we elk jaar een luxe rijstevlaai van een heuse banketbakker. Heerlijk vond ik die zoete smaak. Uit een oud Dr. Oetker bakboek maakte ik boterkoek of soesjes en met Sinterklaas natuurlijk pepernoten. Waarbij het deeg voor een groot deel de oven nooit gehaald heeft. Te lekker! Maar het bakken verslofte en ik maakte de afgelopen jaren geen taarten of koekjes meer. Toch jammer, want bakken is een kunst. Niet weggelegd voor de ongeduldigen onder ons, want een grammetje van het een of ander meer of minder kan al desastreus zijn. Noem het maar de hellingproef van de keuken. Toen ik bij de grootste kruidenier van Nederland een bakboek vol cheesecakes tegenkwam, kon ik ‘m niet laten liggen. Maar omdat de hellingproef bij mij nog wel eens mis kan gaan, maakte ik deze simpele limoencheesecake om mee te beginnen. Hoeft niet eens de oven in. Vanaf nu: alle remmen los!
- 150 gram Bastognekoeken
- 50 gram ongezouten (room)boter
- sap van 2 limoenen
- 2 tl geraspte limoenschil
- 1 blikje gecondenseerde melk (Bij de Aziatische afdeling in de supermarkt of toko)
- 200 gram Monchou
- 200 ml slagroom
- 1 zakje klopfix
- Springvorm van 23 cm doorsnee
- Verkruimel de Bastognekoekjes door er met een deegroller over heen te rollen.
- Doe de kruimels in een kom.
- Smelt de boter in een pan en giet over de kruimels.
- Leg een stuk bakpapier in de springvorm en vet de randen goed in.
- Stort daarop de koekjes en druk met de bolle kant van de lepel goed aan.
- Zet weg in de koelkast.
- Klop de Monchou lobbig los en voeg de gecondenseerde melk toe.
- Meng goed.
- Klop de slagroom met de klopfix stijf in een ander kom.
- Spatel de slagroom door het Monchou mengsel.
- Voeg de limoenrasp en sap toe en klop luchtig door elkaar.
- Stort dit mengsel op de koekjesbodem en smeer goed egaal uit.
- Zet weg in de koelkast en laat het minimaal drie uur opstijven.
- Garneer dan met plakjes limoen.
Josée
Klinkt heerlijk! Ik moet toch ook echt eens tijd gaan vrijmaken om te bakken, jammie…. X
Yvette Jaarsma
Ik houd me alvast aanbevolen als proefkonijn! X
MMMM, echt super lekker!
Dank!